Τον ιατρικό τους φάκελο με τις συνταγές, τα παραπεμπτικά και τα αποτελέσματα όλων των ιατρικών, αιματολογικών και ακτινολογικών εξετάσεων που διενεργούνται σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα θα έχουν πλέον στο κινητό τους τηλέφωνο όλοι οι πολίτες που χρησιμοποιούν την ψηφιακή εφαρμογή myHealth.

Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας προχώρησαν χθες στον εμπλουτισμό της εφαρμογής myHealth app, η οποία μέχρι τώρα συγκέντρωνε πληροφορίες μόνο για τη συνταγογράφηση και τα ιατρικά παραπεμπτικά.

O φάκελος του ασθενή και το δικαίωμα στη λήθη
Μέσω της πλατφόρμας myHealth, που είναι ενταγμένη στο gov.gr, οι πολίτες έχουν πλέον πρόσβαση σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, αποκτώντας για πρώτη φορά ψηφιακό φάκελο και ιστορικό ασθενούς και μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία, τις περιττές επισκέψεις και τα ογκώδη έγχαρτα νοσοκομειακά αρχεία.

Οι νέες υπηρεσίες παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Ψηφιακά αντίγραφα
Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν πλέον να αποθηκεύουν ψηφιακά (στο κινητό, το τάμπλετ ή τον Η/Υ) όλες τις ιατρικές εξετάσεις και τις βεβαιώσεις νοσηλείας που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους από γιατρούς και νοσοκομεία-διαγνωστικά κέντρα.

Τα ψηφιακά αντίγραφα περιέχουν όλες τις πληροφορίες των αντίστοιχων έγχαρτων εγγράφων (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, αριθμός παραγγελίας/παραστατικού, καθώς και όλο το περιεχόμενό τους) και έχουν την ίδια ισχύ.

Μέσω των δύο νέων υπηρεσιών αυτή τη στιγμή εκδίδονται ψηφιακά:

– Οι βεβαιώσεις νοσηλείας ή επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία από 55 μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα.

– Τα αποτελέσματα εξετάσεων από 59 μονάδες υγείας σε όλη την Ελλάδα. Η δυνατότητα αφορά 431 τύπους εξετάσεων (αιματολογικές, μικροβιολογικές, ανοσολογικές, κ.ά.), που αντιπροσωπεύουν το 90% του ημερήσιου όγκου όλων των εξετάσεων, πλην των απεικονιστικών.

Οι συγκεκριμένες λειτουργίες είναι διαθέσιμες και για τα προστατευόμενα μέλη κάθε ασφαλισμένου. Αυτή τη στιγμή, το ιστορικό εκτείνεται σε εξετάσεις και νοσηλείες που έχουν πραγματοποιηθεί στις παραπάνω μονάδες Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και μετά. Σύντομα πρόκειται να προστεθούν δεδομένα από όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας της χώρας, καθώς και προγενέστερο ιστορικό.

Προβολή και έκδοση
Με τον τρόπο αυτό το MyHealth app κάνει άλλο ένα βήμα προς τη μετεξέλιξή του σε πλήρη ψηφιακό φάκελο ασθενούς, καθώς εκτός από τις νέες υπηρεσίες η εφαρμογή παρέχει ήδη πρόσβαση σε ιατρικές συνταγές, παραπεμπτικά, βεβαιώσεις και ραντεβού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σύντομα, στην εφαρμογή θα προστεθούν τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων, όπως και η δυνατότητα προβολής του ιατρικού ιστορικού από τον προσωπικό – θεράποντα ιατρό, με τη συγκατάθεση του ασθενούς.

Η ψηφιακή προβολή και έκδοση των ιατρικών εξετάσεων και των βεβαιώσεων νοσηλείας θα γίνεται από τις αντίστοιχες καρτέλες της εφαρμογής MyHealth. Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα απλή και διατίθεται ήδη για κινητά με λογισμικό iOS και Android. Μοναδική προϋπόθεση για τη χρήση της είναι η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr).

Αντίστοιχα, ο πολίτης μπορεί να εκδώσει τα παραπάνω έγγραφα και μέσω του gov.gr στην ενότητα «Υγεία και πρόνοια» και την υποενότητα «Φάκελος υγείας» ή απευθείας στο myhealth.gov.gr.

Για την ασφαλή πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες τόσο μέσω του MyHealth app όσο και μέσω του gov.gr η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς του Taxisnet και κατόπιν με την καταχώριση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που ο πολίτης έχει επιβεβαιώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – notify.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι το MyHealth τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2021, αποτελώντας τον προπομπό του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Σύνδεσμος: myHealth app: Πώς λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος υγείας (healthpharma.gr)