Σε εκτεταμένες έρευνες που έγιναν παγκοσμίως αποδείχτηκε ότι οι «ειδικές» δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της πολλαπλής σκλήρυνσης. Συνιστάται μια ισορροπημένη διατροφή που θα εξασφαλίζει τη λήψη όλων των βιταμινών και των μετάλλων που είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας για μια καλή υγεία και ευεξία.

Η ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κούραση και να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα φλεγμονών/μολύνσεων, χωρίς να σας περιορίζει, να σας δυσκολεύει ή να στοιχίζει ακριβά. Έτσι μπορεί να συμβάλλει θετικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι είναι η ισορροπημένη δίαιτα;

Η ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να σας δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να είστε όσο το δυνατό περισσότερο υγιείς.

  • Τρία γεύματα την ημέρα σε τακτά διαστήματα
  • Ποικιλία τροφών από τις ομάδες που συνιστώνται, σε λογικές ποσότητες
  • Αντικατάσταση των λιπαρών τροφών ή των πλούσιων σε σάκχαρα, με τροφές χαμηλών λιπαρών και χαμηλών σε σάκχαρα
  • Φαγητά ψητά, στον ατμό ή στο γκριλ είναι προτιμότερα από τα τηγανιτά
  • Τροφές με υψηλό ποσοστό ινών
  • Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
  • 8-10 ποτήρια νερό (1-2 λίτρα) ή υγρών την ημέρα

Απαραίτητες ομάδες τροφών

Πρέπει να προσπαθήσετε να τρώτε τροφές από τις παρακάτω πέντε κατηγορίες:
Πρωτεΐνες

Απαραίτητες για την ενδυνάμωση των μυών και την ενέργεια. Προσπαθήστε να παίρνετε δύο ή τρεις μερίδες ημερησίως. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες:

  • Άπαχο κρέας, ψάρια
  • Φασόλια
  • Όσπρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
Υδατάνθρακες

Είναι αμυλώδεις τροφές που παρέχουν ενέργεια και πρέπει να αποτελούν τη κύρια ομάδα τροφών της δίαιτάς σας. Βρίσκονται στις τροφές που έχουν βάση τα δημητριακά και σε αυτές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες. Οι ίνες βοηθούν την πέψη και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι:

  • Αλεύρι και ψωμί ολικής αλέσεως
  • Δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, καλαμπόκι)
  • Ζυμαρικά και ρύζι
  • Φασόλια και όσπρια
  • Πατάτες
  • Φρέσκα και ξερά φρούτα
Γαλακτοκομικά προϊόντα

Είναι καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμινών Α,D, E και Β (ιδίως φολικού οξέως και Β12). Τα γαλακτοκομικά περιέχουν υψηλά ποσοστά κορεσμένων λιπαρών (αυξάνουν την χοληστερίνη) και γι΄ αυτό πρέπει να διαλέγετε αυτά που είναι χαμηλά σε λιπαρά. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνονται:

  • Το γάλα
  • Το γιαούρτι
  • Το τυρί
  • Τα αυγά (πάντοτε καλά μαγειρευμένα)
Φρούτα και λαχανικά
Είναι απαραίτητη πηγή βιταμινών Α, C και Ε (αντιοξειδικές) και μεταλλικών αλάτων όπως ποτάσιου, μαγνήσιου, ασβέστιου. Είναι ανάγκη να τρώτε 5 μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τα προϊόντα οργανικής καλλιέργειας αλλά και τα κατεψυγμένα είναι μια καλή εναλλακτική λύση όταν δεν υπάρχουν φρέσκα προϊόντα. Μην παραβράζετε τα λαχανικά και τα φρούτα. Μαγειρέψτέ τα στον ατμό ή κάνετέ τα βραστά, σε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό, για να μην καταστρέφονται οι ίνες και οι βιταμίνες.
Λιπαρά

Μικρές ποσότητες λιπαρών είναι απαραίτητη πηγή ενέργειας. Υπάρχουν τρεις τύποι λιπαρών και όλοι έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες.

  • Κορεσμένα. Συνδέονται με αύξηση της χοληστερίνης. Περιέχονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα (κρέας και γαλακτοκομικά), επεξεργασμένες τροφές και στο λάδι καρύδας. Περιορίστε τα στο ελάχιστο.
  • Μονοακόρεστα. Δεν συνδέονται με αύξηση της χοληστερίνης τόσο όσο τα κορεσμένα. Περιέχονται κυρίως στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς. (π.χ. φιστίκι αράπικο, φουντούκια, μύγδαλα).
  • Πολυακόρεστα. Απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχονται κυρίως στα φυτικά λάδια, στους ξηρούς καρπούς (π.χ. ηλιόσπορο, σόγια, καλαμπόκι, καλαμποκάλευρο), στα λιπαρά ψάρια και ψαρέλαια (μουρουνόλαδο). Προσπαθήστε να τρώτε κατά προτίμηση αυτές τις λιπαρές τροφές.

Όλα τα λιπαρά περιέχουν υψηλά ποσοστά θερμίδων και επομένως αν είστε υπέρβαροι πρέπει να περιορίσετε τις ποσότητες λιπαρών που παίρνετε. Να τρώτε τροφές με χαμηλά λιπαρά, δηλαδή ημιαποβουτυρωμένα ή αποβουτυρωμένα βούτυρο, γάλα και τυριά.

*Ευχαριστούμε θερμά τον Dr. Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΒSc, MSc, PhD, Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για τις πολύτιμες συμβουλές του.