Η ΣΚΠ είναι μια πάθηση με πολλές μεταβολές. Η απομυελίνωση μπορεί να προσβάλει τόσο τα κινητήρια όσο και τα αισθητήρια νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος και έτσι μπορεί να επιδράσει στην κίνηση, στην αφή ή στις άλλες αισθήσεις. Τα συμπτώματα διαφέρουν πολύ ανάλογα με το ποια νεύρα έχουν προσβληθεί. Μερικά είναι εμφανή, άλλα όμως, όπως η κούραση, η εναλλαγή διάθεσης, η απώλεια πρόσφατης μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης, είναι συνήθως συμπτώματα ακαθόριστα ή “κρυφά” που είναι δύσκολο να τα περιγράψουμε σε άλλους.

Κύρια συμπτώματα

Κόπωση

Τι είναι η κόπωση;
Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται κούραση αλλά το αίσθημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους με ΣΚΠ. Πολλοί κατατάσσουν την κόπωση στα συμπτώματα που τους καθιστούν ανήμπορους περισσότερο από κάθε άλλο σύμπτωμα. Τι εννοούμε λοιπόν όταν λέμε κόπωση; […]

Προβλήματα κίνησης

Ένα σύμπτωμα που επικρατεί όσο εξελίσσεται η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι η ανικανότητα ελεύθερης κίνησης των άκρων κατά βούληση. Αυτό είναι αποτέλεσμα των κινητικών διαταραχών που προκαλεί η μείωση μυικής ισχύος και τόνου ή σύσπασης. Ο όρος που σχετίζεται με τις δυσκολίες στην κίνηση και την αύξηση του μυικού τόνου είναι η σπαστικότητα.

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

[…]

Σπαστικότητα

Ένα σύμπτωμα που επικρατεί όσο εξελίσσεται η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι η ανικανότητα ελεύθερης κίνησης των άκρων κατά βούληση. Αυτό είναι αποτέλεσμα των κινητικών διαταραχών που προκαλεί η μείωση μυικής ισχύος και τόνου ή σύσπασης. Ο όρος που σχετίζεται με τις δυσκολίες στην κίνηση και την αύξηση του μυικού τόνου είναι η σπαστικότητα. […]

Αδυναμία

[…]

Προβλήματα όρασης

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι οι βλάβες στην όραση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ομιχλώδη ή θαμπή όραση και μπορεί να εξελιχθούν μέχρι και σε απώλεια της όρασης στον ένα οφθαλμό (παροδική ως επί το πλείστον μονόπλευρη τύφλωση) ή ακόμη και στους δύο οφθαλμούς (αμφοτερόπλευρη τύφλωση) […]

Ζάλη και ίλιγγος

Ο ίλιγγος (ζάλη) σχετίζεται με τάση λιποθυμίας ή δυσάρεστο αίσθημα τρεκλίσματος ή περιστροφής. Ο ίλιγγος είναι συνήθως το αποτέλεσμα διαταραχής ή απώλειας του αισθήματος ισορροπίας.

Προβλήματα ούρησης

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο (περισσότερο από 67%) τα άτομα με ΣΚΠ να παρουσιάζουν προβλήματα ούρησης.
Μερικές φορές μάλιστα η πάθηση εμφανίζεται ακριβώς με τέτοιου είδους διαταραχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι όσοι πάσχουν από ΣΚΠ έχουν και προβλήματα με την ούρησή τους. […]

Πόνος

Αν πείτε σε κάποιον, ότι έχετε ΣΚΠ, αμέσως συμπεραίνει ότι δεν έχετε πόνους. Αν ρωτήσετε κάποιον που έχει ΣΚΠ, αν έχει πόνους, η απάντησή του κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαφορετική από την παραπάνω υπόθεση.
Ο πόνος είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τους ΑμΣΚΠ. […]

Γνωστικές δυσλειτουργίες

Προβλήματα μνήμης, βραδύτερη αντίδραση στην επίλυση προβλημάτων ή αδυναμία συγκέντρωσης είναι μέρος των επιπλοκών της νόσου για μερικούς ανθρώπους. Όμως αυτά τα συμπτώματα συχνά παρεξηγούνται και δεν τους δίνεται η πρέπουσα σημασία.

Σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Όπως όλοι ξέρουμε, η ΣΚΠ εμφανίζει ποικιλόμορφα συμπτώματα, που τα περισσότερα στις μέρες μας αντιμετωπίζονται με ειλικρινή κι ανοιχτή συζήτηση με τους γιατρούς και τις ομάδες στήριξης. Όμως ακόμη και στην εποχή μας, που υποτίθεται ότι έχουμε ξεπεράσει ορισμένα ταμπού, το θέμα σεξ και ΣΚΠ σπάνια συζητείται παρόλο που, όπως λένε οι ειδικοί, επηρεάζει το 91% των ανδρών και το 77% των γυναικών που πάσχουν από τη νόσο. Ακόμη κι οι ειδικοί προτιμούν να το αποσιωπούν.

Συναισθηματικές αλλαγές

Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με ΣΚΠ συχνά αναφέρουν διακυμάνσεις της ψυχολογικής τους κατάστασης στην καθημερινή ζωή. Η υποτροπιάζουσα φύση της νόσου και η αβεβαιότητα στην πρόγνωση επιδρούν σε πολλές λειτουργίες ψυχοκοινωνικές, οικογενειακές, συζυγικές και επαγγελματικές.

Άλλα συμπτώματα

  • Προβλήματα ομιλίας
  • Τρεμούλιασμα
  • Πονοκέφαλος
  • Προβλήματα κατάποσης
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Προβλήματα ακοής