Σε lockdown από το Σάββατο η χώρα

Πηγή: virus.com.gr

Στο οριζόντιο μέτρο του καθολικού «απαγορευτικού» σε όλη την ελληνική επικράτεια  για τρεις εβδομάδες προχώρησε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι η εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων, των διασωληνωμένων και των θανάτων επίσπευσαν την απόφαση.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αύξηση των κρουσμάτων κατά 10 χιλιάδες τις τελευταίες πέντε ημέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας είχαμε λιγότερα από 50 χιλιάδες κρούσματα. Ακόμη και οι 50 ΜΕΘ που προστέθηκαν στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» στην Αθήνα θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέσα σε 3-4 ημέρες, όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Με στόχο την αποφυγή μεγάλης εισαγωγής νοσηλευόμενων στις  ΜΕΘ και την πίεση στο ΕΣΥ,  το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 6.00 τουπροσεχούς Σαββάτου. Η χώρα θα μπει σε ένα «lockdown» που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με του Μαρτίου και του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, ενεργοποιείται η αποστολή για την μετακίνηση  των  sms στο 13033, με τη διαφορά ότι θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα Εδικά σχολεία και στις βαθμίδες Γυμνασίου και Λυκείου. Τηλεκπαίδευση θα εφαρμοστεί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδραας διευκρίνισε ότι η στρατηγική που  ακολουθείται για τους μικρούς μαθητές έγκειται στο γεγονός ότι συμμετέχουν πολύ λίγο στην διασπορά  και την μετάδοση του  SARS-CoV-2.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας, θα γίνεται διανομή φαγητού από τα καταστήματα εστίασης.

Η διαφορά με τον lockdown της άνοιξης όπως τόνισε ο πρωθυπουργός είναι ότι όλοι όσοι μετακινούνται θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά μάσκα.

Στοιχεία για το πώς έφθασε η χώρα στο lockdown παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας επισημαίνοντας ότι χθες είχαμε 1600 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία και  ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει συμβεί τέτοια περίοδο να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ από έναν ιό που κάνει πνευμονία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία, απ’ ό,τι βγαίνουν, ενώ χθες σημειώωθηκε ρεκόρ σε θανάτους, υπογραμμίζοντας ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 75 ετών.

Ήδη έχει  πολλαπλασιαστεί ο  αριθμός των τεστ που  πραγματοποιούνται και σε αυτά διαπιστώνεται  άνοδος της θετικότητας στο 9% που σημαίνει ότι 1 στους 10 που εμφανίζει συμπτώματα μπορεί να νοσεί..

Μέτρα στήριξης

Τρία νέα μέτρα  λαμβάνονται για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων:

  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας για τον Νοέμβριο,  θα λάβουν ενίσχυση από το κράτος ύψους 800 ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου
  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, που έληξαν ή θα λήξουν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο
  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που υπολογίζονται σε περίπου 130.000

Σε lockdown από το Σάββατο η χώρα