Σοφοκλέους & Αριστοτέλους 19, Ελληνικό 16777

ΤΗΛ. & FAX.: 2130222777, Ε-mail: poamskp@otenet.gr

 

 

                                                                                                                                                  Ελληνικό, 18 Μαρτίου 2020

Αριθ. Πρωτ.: 1046/2020

 

Προς:  Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια

 

Κοινοποίηση: Υφυπουργό Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη

Πρόεδρο ΕΣΑμεΑ, κ. Ι. Βαρδακαστάνη

Πρόεδρο ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλη

Πρόεδρο Ε.Ν.Ε., κ. Δ. Σκουτέλη

 

 

Θέμα: Προστασία Υγειονομικού Προσωπικού-πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), η οποία εδρεύει στο Ελληνικό, στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2008, είναι δευτεροβάθμιος φορέας στον οποίο εντάσσονται 9 Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα. Διοικείται αποκλειστικά από ασθενείς με  Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων Ασθενών πανελλαδικά, την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την νόσο και την διεκδίκηση εκ μέρους των πασχόντων στην ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική, παραγωγική, αθλητική και πολιτισμική ζωή της χώρας.

 

Είμαστε το μοναδικό δευτεροβάθμιο σωματείο εκπροσώπησης Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΑμΠΣ) αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών (Αρ. Απόφασης 6403/2009). Από τον Ιούλιο του 2015 η ΠΟΑμΣΚΠ είναι επίσης μέλος της ΕΣΑμεΑ.

 

Μας έχουν θορυβήσει τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την προσβολή υγειονομικού προσωπικού σε νοσηλευτικά ιδρύματα από τον COVID-19. Επειδή πλέον η διασπορά του κορωνοϊού στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλη απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς – πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση.

 

Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μεγάλος καθώς  τα νοσοτροποιητικά φάρμακα που λαμβάνουν, για την αντιμετώπιση της νόσου,  εξασθενούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα τους καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις από τον γενικό πληθυσμό. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροαναοσολογίας www.helani.gr.

 

Επιπροσθέτως, επειδή τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και  είναι υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα το προσωπικό να εργάζεται πέραν του ωραρίου του, και μάλιστα σε ιδιαίτερα στρεσογόνες συνθήκες, αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης μιας ώσης (επεισόδιο της νόσου), λόγω κόπωσης και άγχους. Η ώση απαιτεί νοσηλεία για την αντιμετώπισή της, κάτι που θα επιβαρύνει, εκτός από την Υγεία του Ατόμου, τα νοσηλευτικά ιδρύματα, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το ΕΣΥ.

 

Θα θέλαμε  αιτηθούμε την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού που είναι ταυτόχρονα πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση όπως:.

 

  • Παροχή ενισχυμένου προστατευτικού εξοπλισμού
  • Ειδική άδεια για όσους βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή επειδή λαμβάνουν νοσοτροποιητική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου
  • Τηλε-εργασία, όπου είναι εφικτό
  • Εργασία σε θέσεις και τμήματα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όπου δεν έρχονται σε άμεση επαφή με νοσούντες ή πιθανούς φορείς του COVID19

 

Ευελπιστούμε πως θα ληφθούν από το Υπουργείο Υγείας άμεσα μέτρα για την προστασία των υγειονομικών που πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση.

 

Κλείνοντας,  η ΠΟΑμΣΚΠ, ως εκπρόσωπος των Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση στην Ελλάδα, θα ήθελε να εκφράσει την βαθιά της ευγνωμοσύνη προς όλο το υγειονομικό προσωπικό της Επικράτειας που υπερβάλει εαυτόν στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

 

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Βασιλική Μαράκα                                                   Μαρία Μαμαλάκη

Η πρόεδρος                                                      Η Γενική Γραμματέας