Σοφοκλέους & Αριστοτέλους 19, Ελληνικό 16777

ΤΗΛ. & FAX.: 2130222777, Ε-mail: poamskp@otenet.gr

 

 

                                                                                                                                             Ελληνικό, 16 Μαρτίου 2020

 

 

Αριθ. Πρωτ.: 1044/2020

 

 

Προς:  Υπουργό Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη

Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια

 

 

Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνης

Πρόεδρο ΕΣΑμεΑ, κ. Ι Βαρδακαστάνης

 

 

 

Θέμα: Προστασία των εργαζόμενων Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση

 

 

Αξιότιμοι,

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), η οποία εδρεύει στο Ελληνικό στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2008, είναι δευτεροβάθμιος φορέας στον οποίο εντάσσονται 9 Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα. Διοικείται αποκλειστικά από ασθενείς με  Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων Ασθενών πανελλαδικά, την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την νόσο και την διεκδίκηση εκ μέρους των πασχόντων στην ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική, παραγωγική, αθλητική και πολιτισμική ζωή της χώρας.

 

Είμαστε το μοναδικό δευτεροβάθμιο σωματείο εκπροσώπησης Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΑμΠΣ) αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών (Αρ. Απόφασης 6403/2009). Από τον Ιούλιο του 2015 η ΠΟΑμΣΚΠ είναι επίσης μέλος της ΕΣΑμεΑ.

 

Μετά και την δημοσίευση του ΦΕΚ Α 64 /14.3.2020 και την Π.Ν.Π. που αφορά «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» αιτούμαστε την έκδοση ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας  (όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 της συγκεκριμένης Π.Ν.Π) προκειμένου οι διευρυνθούν οι διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους  όπως συμπεριλάβουν Άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Πολλαπλή Σκλήρυνση.

 

Οι ασθενείς   με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας – Πολλαπλή Σκλήρυνση ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες καθώς σύμφωνα με τον ν. 3402/2005 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 258/17.10.2005 στο Άρθρο 24 παράγραφος 1  (επισυνάπτεται απόσπασμα του ΦΕΚ για διευκόλυνσή σας) αναφέρεται πως: «Οι πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελούν ευπαθή ομάδα ασθενών, χρήζουσα ιδιαίτερης πρόνοιας από την Πολιτεία.»

 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

 

 

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Βασιλική Μαράκα                                                 Μαρία Μαμαλάκη

Η πρόεδρος                                                      Η Γενική Γραμματέας