Η ΕΠΙΟΝΗ Epioni διοργάνωσε με επιτυχία στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ημερίδα με επίκεντρο τους ανεπίσημους φροντιστές.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας Υπουργείο Υγείας, του Δήμου Αθηναίων Δήμος Αθηναίων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία / Hellenic Psychiatric Association και του WFMH World Federation for Mental Health.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με τη στήριξη του Ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου Στέλλιος Κυμπουρόπουλος και της Βουλευτού Επικρατείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση και αναφέρθηκαν στην ανάγκη εφαρμογής της νέας οδηγίας στην Ελλάδα αλλά και την ανάγκης για εκπαίδευση των φροντιστών ενώ ο κ.Χάρης Κούντουρος, εκπροσωπώντας το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στην Ελλάδα ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την σημαντική συνεισφορά των φροντιστών.

Η εκδήλωση αναφέρθηκε αναλυτικά στην νέα ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά τους εργαζόμενους οικογενειακούς φροντιστές καθώς προβλέπει το δικαίωμα του ελάχιστου 5 ημερών άδειας φροντιστή ανά έτος και το δικαίωμα αιτήματος ευέλικτου ωραρίου εργασίας, ή εργασία από το σπίτι για μια περίοδο έως έξι μήνες. Η νέα οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουν τους εργαζόμενους φροντιστές από διακρίσεις ή απολύσεις από την άσκηση αυτών των νέων δικαιωμάτων. To ζητούμενο είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ κ. Β. Μαράκα Vaso Maraka μίλησε στην Ημερίδα για την ιδιαίτερη σχέση Φροντιστή-Ασθενή και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή οδηγία για τους φροντιστές αποτελεί μια μικρή αναγνώριση του έργου που προσφέρουν με αντίκτυπο και στις οικονομίες των κρατών. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας «φροντίζω σημαίνει… περιποιούμαι, νοιάζομαι, σέβομαι, αγαπώ!».

Η ημερίδα φιλοξένησε σημαντικούς επιστήμονες όπως τον καθηγητή ψυχιατρικής κ. Γιώργο Χριστοδούλου, τον Δρ. Δημήτριο Κόντη, την Δρ. Καλλιόπη Παναγιωτοπούλου. Η κα Nadia Kamel, εκ μέρους των Eurocarers, η κα Donna Walsh, διευθύντρια της EFNA, ο Καθηγητής Philip Gorwood πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA) και η Claudia Marinetti, διευθύντρια του Mental Health Europe αναφέρθηκαν αναλυτικά στην Ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος της υποστήριξης των φροντιστών.