Συνέντευξη της κ. Βάσω Μαράκα στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb – 29 Αυγούστου 2019

Οι ασθενείς με κινητικά προβλήματα δυσκολεύονται να αποκτήσουν το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, το οποίο είναι εύχρηστο και κάνει εύκολη την ζωή τους, λόγω των περιοριστικών προϋποθέσεων χορήγησης που υπάρχουν σήμερα στον ΕΚΠΥ . Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επανεξετάσει τον νέο ΕΚΠΥ και τις σχετικές οδηγίες που εκδίδει.

Το αναπηρικό ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο είναι αγαθό πρώτης ανάγκης για τους ασθενείς με κινητικά προβλήματα καθώς μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους μόνοι τους, χωρίς φροντιστή.

Αναλυτικότερα, η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην απόκτηση του αναπηρικού  ηλεκτροκίνητου αμαξίδιου έγκειται στις περιοριστικές προϋποθέσεις χορήγησης που υπάρχουν στον σημερινό ΕΚΠΥ . Συγκεκριμένα, στο Γενικό Έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 3112 και ημερομηνία 21/1/2013 το οποίο ισχύει έως σήμερα (συνοδευτικό για τον ΕΚΠΥ) και έχει εκδοθεί από την Γενική Δ/νση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, με θέμα: «Κοινοποίηση πίνακα των χορηγουμένων από τον ΕΟΠΥΥ ορθοπαιδικών ειδών, ειδικών μηχανημάτων αποκατάστασης, τεχνητών μελών, θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη και λοιπών ειδών πρόσθετης περίθαλψης και παροχή σχετικών οδηγιών για τη χορήγηση τους.». Εκεί αναφέρονται τα εξής :

  •       Τα αναπηρικά αμαξίδια χορηγούνται σε καταστάσεις που προκαλούν ΜΟΝΙΜΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΒΑΔΙΣΗΣ
  •       Ειδικά για το ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο
  •       ΕΝΔΕΙΞΗ: Πλήρης ή ατελής τετραπληγία
  •       ΕΝΔΕΙΞΗ: Παραπληγία

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:

1) Hλικία 18-65 ετών

2) Μορφή αναπηρίας

3) Πνευματική ικανότητα

4) Φυσιολογικές αντιδράσεις όρασης, ακοής και αντίδρασης

5) Ψυχολογική και λειτουργική αναγκαιότητα επικοινωνίας με το περιβάλλον (εντός και εκτός

κατοικίας)

6) Αναγκαιότητα μετακίνησης λόγω επαγγέλματος, σπουδών ή άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων.

To είδος χορηγείται ΜΟΝΟΝ εφόσον συντρέχει, εκτός των ανωτέρω (1-6 στοιχείων), επιπλέον έστω μία προϋπόθεση από τις κατωτέρω:

α) Αυξημένο σωματικό βάρος ή

β) Μεγάλη απόσταση τόπου κατοικίας και απασχόλησης ή

γ) Ανωφέρεια τόπου κατοικίας ή απασχόλησης.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΚΩΝ ΑΜΑΞΙΔΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ 6 ΕΤΙΑΣ ΛΟΓΩ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΦΘΟΡΑΣ.

Να υπενθυμίσουμε πως το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι πλέον τα 81 έτη, οπότε δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να αποκλείει άτομα άνω των 65 ετών από την απόκτηση ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου.

Έντονα διαμαρτύρονται οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση για το εν λόγω θέμα . Το Healthweb επικοινώνησε με την κ. Βάσω Μαράκα , πρόεδρο της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας , η οποία τονίζει ότι ‘’ Το αμαξίδιο για έναν άνθρωπο με πρόβλημα κίνησης είναι προέκταση του σώματός του. Του επιτρέπει να μετακινείται, να εργάζεται, να έχει κοινωνική ζωή, να παραμένει όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητος. Είναι βοήθημα και εργαλείο που πρέπει να είναι σύγχρονο, εργονομικό και λειτουργικό προκειμένου να διευκολύνει την καθημερινότητα του ατόμου με κινητικές αναπηρίες. Είναι απαράδεκτο να κατατάσσονται οι κινητικά ανάπηροι σε ηλικιακές κατηγορίες και να τους στερούν οι Πολιτικές Υγείας το δικαίωμα να συνεχίσουν να είναι ενεργά μέλη της Κοινωνίας ζητώντας τους να κλειστούν στα σπίτια τους ή να υποχρεωθούν να έχουν μόνιμο φροντιστή για τις μετακινήσεις τους. ‘’

‘’Φανταστείτε έναν άνθρωπο που να κυκλοφορεί ήδη με ένα ηλεκτρικό αμαξίδιο και στα 65 να του στερήσουν το δικαίωμα αυτό. ‘’ σημειώνει η κ. Μαράκα .

 Κυρία Μαράκα ποιο είναι το κόστος των ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων;

Το κόστος των ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων ποικίλλει από 2.200-3.500 ευρώ και συνεπώς δεν είναι εφικτό για ένα άτομο που ήδη επιβαρύνεται με το κόστος της αναπηρίας ή πάθησής του να (θεραπείες, ιατρικές εξετάσεις, ιατρική παρακολούθηση κλπ) να επωμιστεί τέτοιο κόστος.

Άρα είναι ένα σημαντικό κόστος για τον ΕΟΠΥΥ ;

Όπως συχνά αναφέρουμε πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι και ναι μεν το κόστος αποζημίωσης ενός ηλεκτρικού αμαξιδίου βαραίνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, όμως, σε αντιστάθμισμα το άτομο παραμένει πιο ανεξάρτητο, έχει καλύτερη ψυχολογική διάθεση, πιθανώς να συνεχίζει να απασχολείται (δεν μιλάμε απαραίτητα για βιοποριστική εργασία αλλά εθελοντική προσφορά σε σωματεία και άλλες δομές για παράδειγμα), και γενικά παραμένει ενεργό μέλος της Κοινωνίας.

‘’ Είναι νομίζω καιρός να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες περί αναπηρίας και την λανθασμένη αντιμετώπιση με τον εγκλεισμό, και αποκλεισμό κατ’ οίκον, των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Το νέο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πρέπει να προσπαθήσει να απαλύνει το βάρος της ασθένειας ή κατάστασης από τους ώμους των ταλαιπωρημένων πολιτών.’’ λέει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας και του Συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Κλείνοντας την συνέντευξη η κ. Μαράκα τονίζει ότι ‘’Ζητάμε να τροποποιηθεί άμεσα ο ΕΚΠΥ και να μην υπάρχει όριο ηλικίας για τους δικαιούχους, ενώ παράλληλα θα πρέπει οι προϋποθέσεις χορήγησης να συμπεριλαμβάνουν και προσωπικές ανάγκες.’’

https://www.healthweb.gr/synenteykseis/30881-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%89-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%20%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1?fbclid=IwAR1SMFJ_O11O4NFbXqdahUeW_ZGsWyRa9C2jjlMOpv2uTRfpIw5wOoa1_24