Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Με την παρούσα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον άδικο θάνατο της 42χρονης Κατερίνας, η οποία δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στη Θεσσαλονίκη.

Η ΠOAμΣΚΠ καταδικάζει απερίφραστα τη βία σε βάρος των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια και εξουθενωτική νόσος, αλλά δεν δικαιολογεί ποτέ τη βία.

Η ΠOAμΣΚΠ αισθάνεται την ανάγκη να διευκρινίσει ορισμένα ζητήματα σχετικά με την Πολλαπλή Σκλήρυνση νόσο από την οποία έπασχε η άτυχη Κατερίνα.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ ή σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια χρόνια νευρολογική αυτο-άνοση νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Στη Πολλαπλή σκλήρυνση, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στο προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών ινών, γνωστών ως μυελίνη, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη. Η ΠΣ μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, ανάλογα με τις περιοχές του ΚΝΣ που επηρεάζονται και να επηρεάσει τη ποιότητα ζωής των ατόμων που νοσούν από αυτήν.

Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 22.000 άτομα που έχουν την διάγνωση της ΠΣ. Η πλειοψηφία αυτών των ατόμων και οι δικοί τους άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά τις προκλήσεις που υπάρχουν εξαιτίας της νόσου αυτής, όμως δεν σταματούν να ελπίζουν, να ονειρεύονται, να οραματίζονται. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας οι οποίοι συνεχίζουν να είναι παραγωγικοί, να εργάζονται, να αθλούνται, να κάνουν οικογένειες, να είναι γονείς, να είναι σύντροφοι, να είναι εργαζόμενοι, να είναι φίλοι.

Κανείς όμως, δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις για αυτούς σχετικά με το πως θα επιλέξουν να ζουν τη ζωή τους και φυσικά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ή να στερήσει το δικαίωμα στη ζωή.

Η συγκεκριμένη πράξη είναι καταδικαστέα όχι επειδή η Κατερίνα είχε σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά επειδή αυτός ο άνθρωπος στέρησε τη ζωή από την ίδια του την κόρη θεωρώντας πως ο δικός του πόνος είναι σημαντικότερος από τις δικές της αποφάσεις για τη ζωή της. Μια τέτοια πράξη αδικεί την ίδια την ασθένεια, τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν τις δικές τους μάχες με αυτήν είτε ως ασθενείς είτε ως φροντιστές αλλά και το σύνολο της κοινωνίας η οποία καλείται να αντιμετωπίσει για πολλοστή φορά ένα έγκλημα που βασίζεται σε αρχέγονα πατριαρχικά ένστικτα κτητικότητας.

Η ΠOAμΣΚΠ δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Με εκτίμηση,

Μόιρα Τζίτζικα

Πρόεδρος της ΠOAμΣΚΠ