Πηγή:

 

Τι είναι μονοκλωνικό αντίσωμα?

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα είναι μία πρωτεΐνη που έχει σχεδιαστεί́ για να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή́ (αντιγόνο) του κορωνοϊού.

Τι είναι η θεραπεία με τα εξουδετερωτικά αντισώματα για λοίμωξη από κορωνοϊό?

H θεραπεία με το «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι η χορήγηση δύο διαφορετικών μονοκλωνικών αντισωμάτων που συνδέονται σε δύο διαφορετικά σημεία της «πρωτεΐνης ακίδα» στην επιφάνεια του κορωνοϊού.
Αυτό αποτρέπει τον ιό από το να προσκολληθεί στην επιφάνεια των κυττάρων και επομένως να εισέλθει στα κύτταρά σας και να εξαπλωθεί ανάμεσα στα κύτταρα.

Ποια η αξία της θεραπείας με εξουδετερωτικά αντισώματα?

Η θεραπεία με εξουδετερωτικά μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να παρέχει άμεση, παθητική ανοσία και μπορεί να περιορίσει την εξέλιξη της λοίμωξης από κορωνοϊό και τις επιπλοκές της.

Ποια η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με εξουδετερωτικά αντισώματα στη λοίμωξη από κορωνοϊού?

Η κλινική μελέτη σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με παράγοντες κινδύνου (π.χ παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νόσος) έδειξε ότι η θεραπεία με εξουδετερωτικά αντισώματα μείωσε τον κίνδυνο για νοσηλεία η θάνατο κατά 70%. Επιπλέον μείωσε κατά 4 ημέρες τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Πώς γίνεται η χορήγηση των εξουδετερωτικών αντισώματων?

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση (διάρκεια 20-30 λεπτά), σε νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αλλεργικές αντιδράσεις.

Σε περίπτωση που παρουσιάσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, όπως αλλεργική αντίδραση, η έγχυση μπορεί να χρειαστεί να επιβραδυνθεί, να διακοπεί προσωρινά ή οριστικά και μπορεί να χρειαστείτε άλλα φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων.

Πως μπορώ να λάβω τη θεραπεία με τα εξουδετωρικά αντισώματα?

Οι θεράποντες ιατροί είναι εκείνοι που αποφασίζουν ποια είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς τους, με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ορίζουν οι εθνικές υγειονομικές αρχές.

Σε περίπτωση που είστε ενήλικες η παιδιά (ηλικίας 12 ετών και μεγαλύτεροι και ≥ 40 kg), δεν νοσηλεύεστε και είστε θετικοί στον κορωνοϊό με την εμφάνιση ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων της COVID-19 τις τελευταίες 5 ημέρες επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να σας ενημερώσει αν πληρείτε τα κριτήρια χορήγησης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα αντικαθιστούν τον εμβολιασμό?

Όχι. Ο εμβολιασμός ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου, ώστε να παράγει με φυσικό τρόπο δικά του αντισώματα ενάντια σε έναν συγκεκριμένο ιό. Έτσι, σε μελλοντική έκθεση στον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι σε θέση να δράσει γρήγορα και να παράγει περισσότερα από αυτά τα αντισώματα, ώστε να καταπολεμήσει τον