Ο δεκάλογος του νέου lockdown

Πηγή:ieidiseis.gr

Μαρία Τσιλιμιγκάκη   Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 
Το lockdown μπήκε και πάλι στην ζωή και το λεξιλόγιό μας αλλά με διαφορές από αυτό που επιβλήθηκε την Άνοιξη με αποτέλεσμα να είμαστε εν πολλοίς μπερδεμένοι για τη νέα πραγματικότητα που θα ισχύει από το πρωί του Σαββάτου.

Όλες τις πηγές του αξιοποίησε το iEidiseis για να διευκρινιστούν απορίες αναγνωστών που δεν έχουν καταλάβει πώς θα κινηθούν από το πρωί του Σαββάτου σε επιμέρους τομείς με εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο lockdown.

Αυτές είναι οι δέκα υπο-περιπτώσεις που ξεκαθαρίζουμε με το ρεπορτάζ μας:

1: Το lockdown είναι πανελλαδικό και αφορά όλες τις ώρες της ημέρας. Άρα το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας 9 το βράδυ με 5 το πρωί που ίσχυε στη Θεσσαλονίκη, καταργείται και ισχύει η έξοδος από το σπίτι μόνο για τους 6 λόγους που προβλέπουν τα sms, 24 ώρες το 24ωρο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Και βλέπουμε…(αν δεν πάρει κι άλλη παράταση μετά).

2: Αρνητικό τεστ θα πρέπει να παρουσιάζουν από τη Δευτέρα όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, τόσο μέσω των αεροδρομίων, όσο και μέσω λιμανιών και χερσαίων συνόρων. Ειδικά όσοι εισέρχονται στη χώρα μέσω αεροδρομίων θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ έως και 48 ώρες, ενώ όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων, θα πρέπει να εμφανίζουν αρνητικό τεστ Covid έως και 72 ώρες.

3: Στη διάρκεια του lockdown δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών. Οι εξαιρέσεις αφορούν άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας με συγκεκριμένη αποστολή, ιατρικό προσωπικό με συγκεκριμένη αποστολή ή άλλους επαγγελματίες που αφορούν κλάδους της τηλεπικοινωνίας και τομέων που θεωρούνται ρπώτης ανάγκης. Επίσης εξαιρούνται αυτοί που επιστρέφουν στο σπίτι τους, και όσοι για λόγους εργασίας ή για οικογενειακούς λόγους, με ειδική άδεια, πρέπει να ταξιδέψουν.

4: Απαιτείται συμπλήρωση φόρμας plf (passenger locator form) για όσους εισέρχονται από τα σύνορα. Η προϋπόθεση αυτή θα ισχύσει αργότερα (μετά το lockdown) και για όσους βγαίνουν προς το εξωτερικό.

5: Αυτή την φορά αναστέλλεται και η λειτουργία του λιανεμπορίου. Αλλά τα καταστήματα οπτικών και ειδών βαρυκοΐας θα δέχονται μόνο με ραντεβού.

6: Σε ό,τι αφορά στα κομμωτήρια, αναστέλλεται επίσης η λειτουργία τους, δίνεται όμως παράταση δύο ημερών (Σάββατο, Κυριακή), εφόσον το επιθυμούν. Η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, δηλαδή, ισχύει από τη Δευτέρα.

7: Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο, εφόσον το επιθυμούν.

8: Στις μεταφορές ισχύει ο περιορισμός του 65% της πληρότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στα ταξί ισχύει ο κανόνας του ενός επιβάτη, με εξαίρεση τη συνοδεία προσώπου για λόγους υγείας.

9: Για να συνοδεύουν οι γονείς ή άλλοι της οικογένειας τα παιδιά του νηπίου και του δημοτικού προς και από το σχολείο, χρησιμοποιείται το μήνυμα με αριθμό 6 που αφορά την βοήθεια άλλου προσώπου.

10: Για την τηλεργασία ισχύει ο κανόνας του 50% για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το τι θα ισχύσει στο Δημόσιο, ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/66782-o-dekalogos-tou-neou-lockdown?fbclid=IwAR3gTD6FPWhxKz3V3YBIUDKSSN02_7LzcMqOdhuKQE7qXpfhs1tY6lVlGsg