21 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Aλτσχάιμερ

Γνωρίζεις τι είναι το Αλτσχάιμερ*;

Η άνοια είναι το σύνδρομο κατά το οποίο τα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης καθώς και προβλήματα σε άλλους τομείς, οι οποίοι ελέγχονται από τον εγκέφαλο, όπως ο λόγος, η προσοχή κλπ. Το σύνδρομο της άνοιας έχει πολλές αιτίες αλλά η πλέον συχνότερη (σε ποσοστό 60%-70%) είναι η Νόσος Alzheimer.
Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα*;
• εξασθένηση της μνήμης
• προβλήματα προσανατολισμού
• δυσκολία σε ορισμένες απλές δραστηριότητες (ντύσιμο, τηλεφωνήματα)
• διαταραχές της σκέψης και του λόγου
• διαταραχές της συμπεριφοράς, και αλλαγή στοιχείων του χαρακτήρα π.χ. ανησυχία και επιθετικότητα.
Πως συνδέεται η Πολλαπλή Σκλήρυνση με το Αλτσχάιμερ**;
Καθώς οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ζουν περισσότερο, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ομοιότητες μεταξύ αλλαγών στον εγκέφαλό τους και στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η κατανόηση του κατά πόσον αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα επιδείνωσης της νευροεκφυλισμού που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή της συνυπάρχουσας νόσου του Alzheimer θα συμβάλει στην καλύτερη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία.
*Προσαρμογή από πληροφορίες που προέρχονται από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών
** Δημοσίευμα με τίτλο «Οι ερευνητές μελετούν τη γνωστική εξασθένιση σε ηλικιωμένους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και τη σύνδεσή της με το Αλτσχάιμερ».