Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ΕMSP

Βίλνιους, Λιθουανία  9- 11 Μαΐου 2019

 Το 2019 η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (EMSP) γιορτάζει την 30ή επέτειό της και από κοινού με τη Λιθουανική Ένωση Πολλαπλής Σκλήρυνσης (LISS) συγκέντρωσε τις οργανώσεις Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο ετήσιο  Πανευρωπαϊκό Συνέδριο EMSP στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις  9-11 Μαΐου 2019. Το θέμα του φετινού Συνεδρίου ήταν η  Ψηφιακή Υγεία στη διαχείριση της ΠΣ.

Στο Συνέδριο αναφέρθηκαν οι ακόλουθοι τομείς: υγεία του εγκεφάλου στον ψηφιακό κόσμο, έρευνα και καινοτομία, ψηφιακές πολιτικές για την υγεία στη διαχείριση της ΠΣ. Η ψηφιακή υγεία θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε διαφορετικό επίπεδο. Η EMSP πιστεύει ακράδαντα ότι η σύνδεση δεδομένων για την υγεία σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη στήριξη της τεκμηριωμένης περίθαλψης θα επιφέρει σημαντική διαφορά στην ποιότητα της φροντίδας που λαμβάνουν τα μεμονωμένα άτομα που πάσχουν από ΠΣ.  Επιπλέον, οι ψηφιακές εφαρμογές και τα αρχεία υγείας επιτρέπουν στα άτομα να κατανοούν καλύτερα και να διαχειρίζονται την υγεία και την ευημερία τους. Οι τεχνολογίες και τα ψηφιακά εργαλεία επιτρέπουν στους επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης να παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με ΠΣ από απόσταση, βελτιώνοντας την πρόσβαση και διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας. Διαπιστώθηκε πως υπάρχει τεράστια διαφοροποίηση στην πρόσβαση στη βέλτιστη θεραπεία και φροντίδα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως φαίνεται στο βαρόμετρο ΠΣ (MS Barometer) το οποίο θα επικαιροποιηθεί σύντομα. H EMSP θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αυτές τις ανισότητες έτσι ώστε τα άτομα με ΠΣ να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υφιστάμενες θεραπείες και υπηρεσίες.

Εκτός από τις ενδιαφέρουσες ενημερωτικές ομιλίες και παρουσιάσεις πρωταρχικός στόχος αυτής της διάσκεψης ήταν να φέρει κοντά άτομα με ΠΣ, εμπειρογνώμονες και συνηγόρους οργανώσεις ασθενών με ΠΣ από ολόκληρη την Ευρώπη, επαγγελματίες, ερευνητές και υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής.    Πάνω από 150 συμμετέχοντες από 57 οργανισμούς και 27 χώρες παρακολούθησαν το συνέδριο και συνέβαλαν με την εμπειρία τους στην επιτυχία του.

Την ΠΟΑμΣΚΠ εκπροσώπησαν η πρόεδρος κ. Βάσω Μαράκα (με συνοδό της την Γραμματέα Διοίκησης Δ. Ζελιαναίου) και η Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων κ. Αλίκη Βρυεννίου. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΑμΣΚΠ αποκόμισαν πολλά από το Συνέδριο και έστειλαν συγχαρητήρια στην EMSP για την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου.