πηγή: protothema.gr

Από το 2000 μέχρι σήμερα περισσότερα από 450 νέα φάρμακα έχουν διατεθεί σε εκατομμύρια ασθενείς σώζοντας ζωές και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους

Η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης, διανύει μια ακόμη – την τρίτη – χρονιά με τον κορωνοϊό παρόντα, αλλά πλέον όχι κυρίαρχο, χάρη στα εμβόλια έναντι της λοίμωξης covid. Η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων κατά του «αόρατου εχθρού», του κορωνοϊού, σε λιγότερο από 12 μήνες αποτελεί αναμφίβολα ένα εμβληματικό επιστημονικό επίτευγμα και ιστορικά καταγράφεται ήδη ως μία τεράστια νίκη της φαρμακευτικής καινοτομίας. Τουλάχιστον 21 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό τους, και περίπου 40.000 στην Ελλάδα.

Κι ευτυχώς δεν είναι η μοναδική νίκη, ήλθε να προστεθεί σε μια σειρά από δυνατές, νικηφόρες στιγμές του φαρμακευτικού κλάδου. Από το 2000 μέχρι σήμερα περισσότερα από 450 νέα φάρμακα έχουν διατεθεί σε εκατομμύρια ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, σώζοντας ζωές και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους. Καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, ηπατίτιδα C, HIV/ΑΙDS λοίμωξη, ρευματικά νοσήματα, σπάνιες και γενετικές παθήσεις: η λίστα με τις ασθένειες που πριν από λίγες μόνο δεκαετίες ήταν απειλητικές για τη ζωή ή / και για την ποιότητα ζωής των ασθενών είναι μεγάλη.

Υπάρχουν, όμως, ακόμη ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί. Η φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει ακούραστα την Έρευνα και Ανάπτυξη νέων φαρμάκων για να καλύψει ανάγκες/ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχουν θεραπείες. Στα ερευνητικά εργαστήρια των φαρμακευτικών εταιρειών περισσότερα από 8.000 νέα μόρια βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως. Οι εξελίξεις στις θεραπείες και τα καινοτόμα φάρμακα δεν είναι απλώς μονόδρομος, αλλά μία… λεωφόρος στην οποία (πρέπει να) βαδίζουν οι ερευνητές, οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι κυβερνήσεις, και φυσικά οι ασθενείς. Για τους ασθενείς άλλωστε αυτή πρέπει να είναι μια ουσιαστική, μακρά και ασφαλής διαδρομή που τους οδηγεί στην ίδια τη ζωή. Το protothema.gr απευθύνθηκε σε ανθρώπους που ζουν αντιμέτωποι με μία δύσκολη, χρόνια ασθένεια και συζήτησε μαζί τους για την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας, το αντίκρισμα που έχει στην καθημερινότητά τους, την ανάγκη να είναι ανοιχτή πάντα η πρόσβαση σε μία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία και το πως μπορεί αυτό να διασφαλιστεί.

«Η καινοτομία στη φαρμακευτική αγωγή σηματοδοτεί την ελπίδα πως ίσως βρεθεί το σκεύασμα για την πλήρη ίαση»

sfee-3
Βάσω Μαράκα, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

«Ο στόχος κάθε ασθενούς είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που βιώνει και, εάν είναι δυνατόν, η θεραπεία της πάθησης του. Προς το παρόν, για αρκετές χρόνιες παθήσεις, όπως και για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), δεν υπάρχει θεραπεία ίασης, αλλά υπάρχουν αρκετά σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι πάσχοντες προσβλέπουν στην καινοτομία καθώς αυτή τους προσφέρει φαρμακευτικές αγωγές πιο αποτελεσματικές, με υψηλότερους δείκτες ασφαλείας, λιγότερες παρενέργειες, ευκολία στη λήψη και στην ενσωμάτωση των θεραπειών στην καθημερινότητα τους. Σήμερα τα σκευάσματα για την ΠΣ δεν στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά και στην αποφυγή ώσεων (επεισοδίων) και στη σταθεροποίηση ή και βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου με ΠΣ. Αυτό σημαίνει πως το άτομο διαχειρίζεται την πάθηση και παραμένει ενεργό μέσα στην οικογένειά του, στην εργασία του, στο κοινωνικό του περιβάλλον, μπορεί να αθλείται και να διασκεδάζει όπως κάθε άλλος πολίτης. Η καινοτομία στη φαρμακευτική αγωγή σηματοδοτεί για έναν ασθενή την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης στον τομέα της πάθησής του. Είναι η ελπίδα του πως στο μέλλον ίσως βρεθεί το σκεύασμα για την πλήρη ίαση ή τουλάχιστον θα εμποδίσει την άσχημη έκβαση της πάθησής του».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον σύνδεσμο:

https://www.protothema.gr/ugeia/article/1323385/i-farmakeutiki-kainotomia-allazei-ti-zoi-ekatommurion-anthropon?fbclid=IwAR1_nfValPeUNcRBiRElKKy21RCukngeiuqE3vhZm0esAQqLb0BfpaX3-Ms