Δελτίο Τύπου

«Παρουσίαση εγχειριδίου επικοινωνίας ασθενών με επαγγελματίες Υγείας».

 

Ελληνικό, 29 Ιουνίου 2021

 

Την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας διοργάνωσε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση e-book που δημιούργησε με τίτλο «Εγχειρίδιο επικοινωνίας ασθενών με επαγγελματίες υγείας».

Η ΠΟΑμΣΚΠ προχώρησε στη δημιουργία του εγχειριδίου με στόχο να ενημερώσει για τα οφέλη της σωστής επικοινωνίας και να παρέχει απλές, σαφείς, χρηστικές συμβουλές για την βελτίωσή της. Απευθύνεται όχι μόνο σε ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση αλλά σε όλες τις κατηγορίες χρονίως ασθενών, οι οποίοι πρέπει να οικοδομήσουν μια σχέση με τους επαγγελματίες υγείας που τους περιστοιχίζουν.

Η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ κα Βάσω Μαράκα απεύθυνε Χαιρετισμό τονίζοντας πως η επικοινωνία γιατρών-ασθενών πάσχει. Η αποτελεσματική επικοινωνία αποτελεί τη βάση εδραίωσης μιας εποικοδομητικής σχέσης και είναι σημαντικό οι ασθενείς να αντιληφθούν πως είναι και δική τους ευθύνη να την βελτιστοποιήσουν. Εκτός από τη δημιουργία του εγχειριδίου, η Ομοσπονδία προχώρησε στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας με το όνομα  epikoinonometongiatro https://epikoinonometongiatro.gr/ στην οποία θα υπάρχουν χρήσιμα άρθρα και συμβουλές τα οποία θα ανανεώνονται διαρκώς.

Πρώτος ομιλητής ο Δρ. Βασίλης Κιοσσές, Ψυχολόγος-Ιατρικός Εκπαιδευτής, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος μίλησε για την Επικοινωνία γιατρού-ασθενή ως θεραπευτικό εργαλείο». “Η σχέση που αναπτύσσει ο γιατρός με τον ασθενή του είναι το ισχυρότερο και πιο σταθερό θεραπευτικό εργαλείο που διαθέτει ένας γιατρός τα τελευταία 4000 χρόνια που ασκείται η ιατρική» ανέφερε ο Δρ. Κιοσσές. “Για να υπάρξει ασθενοκετρική φροντίδα, ο γιατρός πρέπει να έχει την πρόθεση να «δει»  και να «ακούσει» τον ασθενή ως προσωπικότητα, ως όλον και να μην εστιάσει μόνο στα συμπτώματα.”

Στη συνέχεια η κα Έλενα Γεωργοπούλου παρουσίασε το καλαίσθητο e-book για την επικοινωνία ασθενών με επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα παρουσίασε το νέο site epikoinonometongiatro.gr όπου εκτός από το εγχειρίδιο επικοινωνίας (στα Ελληνικά και στα Αγγλικά) θα υπάρχουν ενδιαφέροντα άρθρα και χρηστικές συμβουλές για τους χρόνιους ασθενείς.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος κα Νικολέτα Ντάμπου.

Το εγχειρίδιο επικοινωνίας ασθενών με επαγγελματίες υγείας δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία της Novartis Hellas και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας με την εταιρεία Forthright.

 

                         

 

Το δελτίο τύπου σε μορφή pdf

Δ.Τ. ΠΟΑμΣΚΠ 29.06.2021 – παρουσίαση εγχειριδίου επικοινωνίας