«Κλείδωσαν» τα νέα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που ελέγχονται μέσω ΣΗΠ

 
Πηγή: healthpharma.gr
Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
 
Οριστική λύση, έστω και καθυστερημένα, δίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχωρώντας στη διαδικασία αναθεώρησης του καταλόγου Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που θα ελέγχονται από το Συστήμα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), μετά το μείζον ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με την πρόσβαση των χρόνιων πασχόντων σε καινοτόμα φάρμακα που εντάχθηκαν πρόσφατα στη Θετική Λίστα.
 
Οριστική λύση, έστω και καθυστερημένα, δίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχωρώντας στη διαδικασία αναθεώρησης του καταλόγου Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που θα ελέγχονται από το Συστήμα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).
Μολονότι η υπουργική απόφαση θέτει σε ισχύ τη νέα Θετική Λίστα από 30/1/2021 πολλοί ασθενείς αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προμήθεια νέων καινοτόμων θεραπειών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ καθυστέρησε να εκδώσει το νέο κατάλογο που καθορίζει ποιες θεραπείες θα πρέπει να ελέγχονται από το ΣΗΠ.
 
Παράλληλα αποφάσισε όλα τα νέα φάρμακα που εισήχθησαν στη Θετική Λίστα να υπάγονται στον έλεγχο του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), ακόμα και αν ανήκαν σε θεραπευτικές κατηγορίες που δεν προβλέπεται η συγκεκριμένη διαδικασία. Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε ήταν μεγάλη και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας πρόσφατα έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.
 
Τελικά, ο ΕΟΠΥΥ σε συνεδρίαση του την περασμένη Πέμπτη ενέκρινε την επίσπευση της διευθέτησης του ζητήματος, ετοιμάστηκε ο νέος κατάλογος των ΦΥΚ που θα ελέγχονται μέσω ΣΗΠ και απεστάλη στο υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης για τις σχετικές εγκρίσεις.
 
Ο αναθεωρημένος κατάλογος ΦΥΚ μέσω ΣΗΠ
 
Το έγγραφο με τον αναθεωρημένο κατάλογο ΦΥΚ στάλθηκε από τον ΕΟΠΥΥ για έγκριση στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης την Τρίτη. Μετά την έγκριση της Επιτροπής αναμένεται σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, να συνεδριάσει το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για να λάβει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το νέο κατάλογο ΦΥΚ. Εφόσον οι διαδικασίες κυλήσουν ομαλά από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου θα είναι σε ισχύ ο νέος κατάλογος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του healthpharma.gr ο αναθεωρημένος κατάλογος ΦΥΚ που θα προεγκρίνονται από το ΣΗΠ περιλαμβάνει 71 φάρμακα από τα οποία 10 είναι νέες καινοτόμες θεραπείες που εντάχθηκαν στην αναθεωρημένη Θετική Λίστα. Οι θεραπείες αυτές αφορούν κυρίως ογκολογικά φάρμακα και σπάνιες παθήσεις. Συγκεκριμένα είναι οι ανοσοθεραπείες για το καρκίνο του πνεύμονα Tecentriq και Imfinzi, το Bavencio για το καρκίνωμα κυττάρων Merkel, οι γονιδιακές CAR-T θεραπείες Yescarta και Kymriah, για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος τα φάρμακα Braftovi και Mektovi, το Cabometyx μόνο για 1ης γραμμής θεραπεία σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνωμα των νεφρών (RCC), το Ocrevuς για την θεραπεία της πρωτοπαθούς προϊούσας πολλαπλής σκλήρυνσης και το Galafold για την αντιμετώπιση της νόσου Gaucher.
 
Ποιες θεραπείες δεν χρειάζονται ΣΗΠ
 
Στο έγγραφο με τον υπό έγκριση κατάλογο ξεκαθαρίζεται επίσης ότι δεν ελέγχονται από το ΣΗΠ οι νέες θεραπείες που εισήχθησαν στη Θετική Λίστα των ΦΥΚ, οι οποίες είχαν ίδια ένδειξη με ήδη ενταγμένα φάρμακα σε θεραπευτικές κατηγορίες που δεν απαιτείται ηλεκτρονική προέγκριση. Πρόκειται για 8 καινοτόμα σκευάσματα τα οποία είναι τα εξής: Taltz, Tremfya, Skyrizi για την αντιμετώπιση της ψωρίασης κατά πλάκας, Olumiant για την θεραπεία της ρευματοειδής αρθρίτιδας, Mavencland και Ocrevus για την πολλαπλή σκλήρυνση, Fasenra για το ηωσινοφιλικό άσθμα και Mylotarg για την θεραπεία της οξείας μυελογενής λευχαιμίας.
 
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι ασθενείς που λαμβάνουν νέα φάρμακα που ανήκουν στις παραπάνω θεραπευτικές κατηγορίες, θα μπορούν να εκτελούν κανονικά τις ιατρικές συνταγές τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται έλεγχο ΣΗΠ.