Ενίσχυσε το αμυντικό σου σύστημα με αυτή τη συνταγή για μπάρες ενέργειας με superfoods

Πηγή: Shape.gr

Aπό την πολυβραβευμένη σεφ Ντίνα Νικολάου.

12.01.2021

Από το νέο Β’ μέρος βιβλίου συνταγών «Η διατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση», με συνταγές της ΣΕΦ Ντίνας Νικολάου και διατροφικές συμβουλές του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2019 το πρώτο βιβλίο συνταγών στην Ελλάδα για άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Μετά την επιτυχία της πρώτης έκδοσης η διεθνούς φήμης ΣΕΦ Ντίνα Νικολάου και ο Κλινικός διατροφολόγος – διαιτολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης συνεργάστηκαν ξανά με την Ομοσπονδία για να δημιουργήσουν το Β΄μέρος του βιβλίου, με 20 νέες συνταγές για άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η πολυβραβευμένη και πολύ δημοφιλής ΣΕΦ, δημιούργησε πρωτότυπες συνταγές βασισμένες στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα, οι οποίες παράλληλα στηρίζονται στις διεθνείς βασικές αρχές διαιτητικής παρέμβασης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης γνωρίζοντας την επίπτωση των διατροφικών παραγόντων στην διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης παρείχε τα χρήσιμα διατροφικά του σχόλια σε κάθε συνταγή.

Συνταγή από το βιβλίο: μπάρες ενέργειας με superfoods

Πρωτεΐνες, βιταμίνες της ομάδας Β και μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών καθιστούν την επιλογή των μπαρών ρυζιού με νιφάδες βρώμης και super fruits ως ένα τέλειο πρωινό ή και ενδιάμεσο γεύμα. Μία υπέροχη συνταγή, η οποία παρέχει επαρκή ενέργεια και ένα πλούσιο κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και την υψηλή θωράκιση του ανοσοποιητικού. Τόσο το σελήνιο, όσο και η βιταμίνη Ε, παρέχονται πλουσιοπάροχα μέσω της βρώμης και συμμετέχουν σε ένα διατροφικό «πάρτι» υψηλής θρεπτικής αξίας. Και τα δύο αυτά παραπάνω θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του αμυντικού συστήματος. Ακόμα, οι συγκεκριμένες μπάρες ξεχωρίζουν και για τις πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής αξίας που προσφέρουν και θα σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετές ώρες.

Στην διατροφική μας εξίσωση δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την υπέροχη γεύση, η οποία προκύπτει από την παρουσία των μοναδικών τροφών που περιλαμβάνει η συνταγή!

Υλικά:

130 γρ. ταχίνι 

120 γρ. φυστικοβούτυρο 

170 γρ. μέλι 

1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 

Λίγο αλάτι 

230 γρ. νιφάδες βρώμης 

50 γρ. σταφίδες 

50 γρ. κράνμπερις, αποξηραμένα 

50 γρ. αμύγδαλα φιλέ 

80 γρ. σταγόνες σοκολάτας υγείας 

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 

1½ κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας σας 

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια τετράγωνη φόρμα ή τσέρκι 20×20 εκ. 

Σε ένα μπολ ανακατεύω το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι, το μέλι, το αλάτι και τη βανίλια. 

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω τις νιφάδες βρώμης, τις σταφίδες, τα κράνμπερις, τα αμύγδαλα και τις σταγόνες σοκολάτας. Ενώνω τα δύο μείγματα και ανακατεύω καλά. 

Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ισιώνω καλά. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. 

Κόβω σε μπάρες και σερβίρω.

Το βιβλίο έχει αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας στον σύνδεσμο!

Link για τον σύνδεσμο https://www.shape.gr/diatrofi-adynatisma/news-diatrofi/amyntiko-systima-organismou-enischyse-to-me-afti-ti-syntagi-gia-mpares-energeias-me-superfoods/?fbclid=IwAR12YoFiYmwef7wr8XYasRmoQK0Z1rIxdW3YbYa0mmhJvTXn8Q5hEAn0DOc

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο