Δελτίο Τύπου

Συνάντηση Εκπροσώπων της ΠΟΑμΣΚΠ με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

 

Ελληνικό, 11 Ιουνίου 2020

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης, που τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Μαΐου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) απέστειλε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιστολή με αίτημα συνάντησης, παραθέτοντας τα κυριότερα ζητήματα των Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΑμΠΣ) αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Άμεσα ο Υπουργός και η Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανταποκρίθηκε στο αίτημα και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/06/2020. Εκ μέρους του Υπουργείου παραβρέθηκαν στην συνάντηση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κύριος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γενικός  Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κων/νος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μ. Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Π. Ντζιοβάρας, στελέχη των Διευθύνσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας ο κ.  Γ. Μ. Καραγιάννης Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Την ΠΟΑμΣΚΠ εκπροσώπησαν οι κκ. Βάσω Μαράκα – Πρόεδρος, Μόιρα Τζίτζικα – Αντιπρόεδρος, Μαρία Μαμαλάκη – Γεν. Γραμματέας και Δέσποινα Ζελιαναίου Γραμματέας Διοίκησης.

Ο κύριος Υπουργός καλωσόρισε την αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ και πρότεινε μόνιμη επικοινωνία και συνεργασία του Υπουργείου με την Ομοσπονδία προκειμένου να γίνει σχεδιασμός δράσεων και υλοποίησή τους για την βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμΠΣ – και όχι μόνο. Σημαντικό, όπως είπε, είναι να τίθενται σχεδιαγράμματα για την υλοποίηση των δράσεων και να υπάρχει απολογισμός και λογοδοσία προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και διαρκής βελτίωση.

Ο Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κ. Τσουβάλας θεμελίωσε την γέφυρα συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΠΟΑμΣΚΠ  ανοίγοντας μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας.  Μέριμνα του Υπουργείου είναι  η  εξάλειψη των ανισοτήτων για την ανεμπόδιστη συμμετοχή όλων των πολιτών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.  Αναφέρθηκε στα προγράμματα και τις δράσεις του Υπουργείου και της Ελληνικής Αστυνομίας για την ισότιμη πρόσβαση, την έμπρακτη προστασία και φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες καθώς και την προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής. Προσκάλεσε την ΠΟΑμΣΚΠ να ενημερώνει το Υπουργείο για ζητήματα που παρουσιάζονται, να υποβάλει προτάσεις για βελτίωση των δομών και υπηρεσιών καθώς και σχέδια για από κοινού δράσεις.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δήλωσε πως η Ελληνική Αστυνομία είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες της ΠΟΑμΣΚΠ.  Πρότεινε με την σειρά του διαρκή επικοινωνία για μια γόνιμη συνεργασία προς όφελος των πασχόντων αλλά και ευρύτερων ομάδων πολιτών που χρήζουν  μέριμνας όπως είναι τα ΑμεΑ, οι ηλικιωμένοι κ.α. Υποσχέθηκε να εξεταστούν παρεμβάσεις για να λυθούν ζητήματα προσβασιμότητας κτιρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, να δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων στα Αστυνομικά Τμήματα (με αποδεικτικό της πάθησης ή αναπηρίας τους), να ενταθεί η αστυνόμευση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων στάθμευσης ΑμεΑ. Ζήτησε την βοήθεια της ΠΟΑμΣΚΠ προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση Διευθυντών των νομών για την πάθηση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, των ιδιαιτεροτήτων των πασχόντων και των κυριοτέρων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Καραγιάννης, Αν. Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μίλησε για τα μεγάλα βήματα προόδου της Πολιτικής Προστασίας το τελευταίο διάστημα. Τόνισε την σημασία της ενεργοποίησης του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 και ενημέρωσε για τις επικείμενες βελτιώσεις των υπηρεσιών του.  Υπενθύμισε πως στην ιστοσελίδα της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr υπάρχουν οδηγίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων τις οποίες μπορεί η ΠΟΑμΣΚΠ να κοινοποιεί στα μέλη της.  Εκτός από την εκπαίδευση των διασωστών και των εργαζομένων σε κέντρα διαχείρισης κλήσεων κλπ θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες (και ιδίως όσοι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα) να «εκπαιδευτούν» ώστε να δίνουν άμεσα και με σαφή τρόπο πληροφορίες για τους ίδιους, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τον τόπο που βρίσκονται , την κατάσταση της  υγείας τους κ.α. Ο Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας με χαρά ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ πως σύντομα θα υλοποιηθεί από το 112 η υπηρεσία προχωρημένου εντοπισμού για να υπάρχει προσδιορισμός της γεωγραφικής θέσης του καλούντος με την κλήση. Κλείνοντας, πρότεινε στην ΠΟΑμΣΚΠ να υπάρχει συνεργασία για την βελτίωση των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας αλλά και για την διαρκή ενημέρωση των ΑμΠΣ.

Δ.Τ. 11.06.2020 – Συνάντηση ΠΟΑμΣΚΠ με την Ηγεσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη