«H γιαγιά μου πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση»

Αυτή είναι η Βάμη Δικαιάκου και μας μιλά για τη γιαγιά της που πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση.

γιαγιά φροντίδα εγγονή πολλαπλή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης που φέτος γιορτάζεται στις 30 Μαΐου, το λόγο παίρνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι ασθενείς και οι άνθρωποι της οικογένειάς τους για να μας ενημερώσουν και να μας ευαισθητοποιήσουν για την ύπουλη αυτή ασθένεια!

Όνομα: Βασιλική-Μιχαέλα Δικαιάκου

Εγγονή ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, εθελόντρια στο σύλλογο και την ομοσπονδία ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.«H γιαγιά μου πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση»

«Ονομάζομαι Βάμη Δικαιάκου, είμαι φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εθελόντρια στο σύλλογο και στην ομοσπονδία ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελεί τη συχνότερη εκφυλιστική νευροπάθεια σήμερα. Τα συμπτώματά της είναι αρκετά και οι συνέπειές τους φανερές στην καθημερινότητα τόσο των ασθενών όσο και των συγγενών και φίλων τους. Τα γνωρίζω αυτά λόγω της εθελοντικής μου ιδιότητας, αλλά και επειδή έχω στην οικογένεια μου άτομο που πάσχει.

Η γιαγιά μου κι εγώ

Αυτή είναι η γιαγιά μου, μια δυναμική γυναίκα που προφανώς έχει κατά καιρούς δυσκολίες λόγω της νόσου αλλά τίποτα δεν την σταματά από το να εκφράζεται όπως εκείνη ξέρει, να οδηγεί, να κολυμπάει, να βοηθάει άλλα άτομα που πάσχουν και να μας δίνει καθημερινά χαρά με τα υπέροχα λόγια και το κέφι της.

Όταν διαγνώσθηκε με τη νόσο, προβληματίστηκε. Και ποιος δεν θα αισθανόταν έτσι άλλωστε στην αρχή; Αυτό βασίζεται στον φόβο που όλοι οι άνθρωποι έχουμε απέναντι στο άγνωστο. Όμως ήμουν πάντα δίπλα της, συζητούσαμε τα πάντα οικογενειακά και κάναμε πολλά πράγματα για να συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν τελειώνει όταν νοσείς, απλά πορεύεσαι με αυτό και γίνεσαι πιο δυνατός. Έτσι και έκανε. Δεν την πήρε από κάτω και τελικά τίποτα δεν την άλλαξε. Ούτε καν η νόσος.

Της έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Η ίδια δεν ξέρει πόσο υπέροχη είναι και πόσα είναι ικανή να κάνει, αυτή είναι μάλλον και η μαγεία της ζωής. Με την δύναμη της ιατρικής και της επιστήμης που συνεχώς εξελίσσονται, της θέλησης του ασθενούς αλλά και τη στήριξη της οικογένειας όλα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και το αδύνατο. Εγώ μπορεί να μην πάσχω, αλλά ένα δικό μου άτομο νοσεί και σας επιβεβαιώνει, όπως το είχε κάνει και σε εμένα πολλά χρόνια πριν, ότι μια σφιχτή αγκαλιά, ένα φιλί και ο καθημερινός αγώνας που δίνουμε όλοι στη ζωή μας μπορούν να μας γεμίσουν αισιοδοξία».

Το σχόλιο του γιατρού

Από τον Ευάγγελο Κουρεμένο, Διευθυντή Νευρολογικής Κλινικής 251 Γ.Ν. Αεροπορίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται στην πολλαπλή σκλήρυνση ως νευροπάθεια. Αν θέλουμε να το πούμε με τον επιστημονικό όρο, πρόκειται για μια πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος που προσβάλει την μυέλινη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) συμμετέχει κάθε χρόνο στις δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης (World MS Day), η οποία έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση MSIF (Mutliple Sclerosis International Federation) ως η 30η Μαΐου κάθε έτους.

Η MSIF έχει επιλέξει σαν θέμα της εφετινής παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση το #MSConnections.

Η ΠΟΑμΣΚΠ συμμετέχοντας στην εκστρατεία επιθυμεί, με την συνεργασία κυρίως του site www.shape.gr, αλλά και άλλων διαδικτυακών ιστοσελίδων του Ομίλου Αττικών Εκδόσεων, να δώσει βήμα στους ανθρώπους με ΠΣ και τους φροντιστές τους . Οι ίδιοι οι πάσχοντες και μέλη της οικογένειάς τους θα επικοινωνήσουν το ταξίδι της διάγνωσης, τα δεδομένα της πάθησης, τα κυριότερα συμπτώματα, τις ανησυχίες/ τους φόβους/τις ελπίδες/τα όνειρά τους, τις δυσκολίες της
καθημερινότητας, τα χόμπι τους ή την αγαπημένη τους διασκέδαση.

Ευχαριστούμε θερμά την Merck Hellas για την ευγενική χορηγία της.