«Η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή»

Ο Θεόδωρος Μωραΐτης είναι ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση, και αυτή είναι η δική του ιστορία.

αισιοδοξία θετική σκέψη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης που φέτος γιορτάζεται στις 30 Μαΐου, το λόγο παίρνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι ασθενείς και οι άνθρωποι της οικογένειάς τους για να μας ενημερώσουν και να μας ευαισθητοποιήσουν για την ύπουλη αυτή ασθένεια!

Όνομα: Θεόδωρος Μωραΐτης
Ηλικία: 42 ετών
Επάγγελμα: Σοκολατοποιός
Ασθενής με Πολλαπλή Σκλήρυνση

«Η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή»

«Εδώ και 17 περίπου χρόνια κουβαλάω ένα χρόνιο νόσημα. Πάσχω από Πολλαπλή Σκλήρυνση. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που ήρθε και μου άλλαξε συθέμελα τη ζωή. Αυτή η αλλαγή είχε θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις. Η ανεξήγητη σωματική κούραση που ένιωθα από νωρίς το πρωί, το ενοχλητικό θάμπωμα στα μάτια, αλλά και η έντονη ανισορροπία ήταν πρωτόγνωρα για μένα και άργησα να συμβιβαστώ. Είχα μεγάλο θυμό και αρνητικά συναισθήματα. Οι παρενέργειες από την θεραπεία μου ήταν τέτοιες ώστε για ένα διάστημα σταμάτησα την ίδια την θεραπεία.

Οι δραστηριότητες μου (γυμναστήριο, τρέξιμο, κολύμπι) μειώθηκαν αισθητά και η απόδοση και οι αντοχές στην εργασία μου έπεσαν κατακόρυφα. Αυτό είχε ως συνέπεια να παραιτηθώ από τη δουλειά μου και να μαζευτώ στο καβούκι μου προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω τι συμβαίνει.

Περνώντας όμως ο καιρός και με την ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης του Συλλόγου ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα. Ένας νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου. Σαν να έφυγε μία γκρίζα κουρτίνα και μου αποκαλύφτηκε ένα πολύχρωμο τοπίο. Ζώντας με Σ.Κ.Π έμαθα να έχω υπομονή και να φιλτράρω αυτά που βλέπω και ακούω. Έμαθα να σέβομαι ουσιαστικά τους γύρω μου και να δίνω βαρύτητα σε όσα πραγματικά αξίζουν. Ξαφνικά σταμάτησα να “τρέχω” και ξεκίνησα να παρατηρώ το περιβάλλον γύρω μου, μα περισσότερο άρχισα να παρατηρώ και να σέβομαι τον ίδιο μου τον εαυτό. Έτσι η καθημερινότητά μου άλλαξε προς το καλύτερο. Πλέον υπάρχει ηρεμία, ησυχία και μια γαλήνη για τα πράγματα γύρω μου. Νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ να νιώθω το φως του ήλιου κάθε μέρα. Πριν νοσήσω, κάθε μέρα ήταν απλώς μια μέρα, κάτι δεδομένο. Πλέον, όχι. Η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και έτσι θα συνεχίσω να τη νιώθω».

https://www.shape.gr/ygeia/zoi-me-pollapli-sklirinsi/i-kathe-mera-einai-ksechoristi/

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) συμμετέχει κάθε χρόνο στις δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολλαπλής Σκλήρυνσης (World MS Day), η οποία έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση MSIF (Mutliple Sclerosis International Federation) ως η 30η Μαΐου κάθε έτους.

Η MSIF έχει επιλέξει σαν θέμα της εφετινής παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση το #MSConnections.

Η ΠΟΑμΣΚΠ συμμετέχοντας στην εκστρατεία επιθυμεί, με την συνεργασία κυρίως του site www.shape.gr, αλλά και άλλων διαδικτυακών ιστοσελίδων του Ομίλου Αττικών Εκδόσεων, να δώσει βήμα στους ανθρώπους με ΠΣ και τους φροντιστές τους . Οι ίδιοι οι πάσχοντες και μέλη της οικογένειάς τους θα επικοινωνήσουν το ταξίδι της διάγνωσης, τα δεδομένα της πάθησης, τα κυριότερα συμπτώματα, τις ανησυχίες/ τους φόβους/τις ελπίδες/τα όνειρά τους, τις δυσκολίες της
καθημερινότητας, τα χόμπι τους ή την αγαπημένη τους διασκέδαση.

Ευχαριστούμε θερμά την Merck Hellas για την ευγενική χορηγία της.