*Συνταγή από το βιβλίο ” Διατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση – 20 συνταγές από την Ντίνα Νικολάου”
Υλικά
3-4 μήλα γκόλντεν καθαρισμένα και κομμένα το καθένα σε 8 κομμάτια
300 γρ. μαργαρίνη και λίγο για επάλειψη της φόρμας
350 γρ. καστανή ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
Για το σερβίρισμα:
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
01 Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180° C. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνω 50 γρ. από τη μαργαρίνη και σοτάρω τα μήλα. Πασπαλίζω με 100 γρ. από την καστανή ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να καραμελώσουν.
02 Αλείφω τη φόρμα (βάθους 4 εκατοστών) με λίγη μαργαρίνη και αδειάζω μέσα τα μήλα με την καραμέλα τους. Πασπαλίζω τα μήλα με τις σταγόνες σοκολάτας. Λιώνω την υπόλοιπη μαργαρίνη σε ένα βαθύ σκεύος και προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη με το αλεύρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω στο μίγμα τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
03 Αδειάζω αυτό το μίγμα πάνω από τα μήλα και ανακινώ το σκεύος να απλωθεί καλά. Βάζω τη φόρμα στο φούρνο και αφήνω τη μηλόπιτα να ροδίσει για 30 λεπτά.
Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει πριν το ξεφορμάρω. Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και σερβίρω.
Το βιβλίο “Διατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση – 20 συνταγές από την Ντίνα Νικολάου” εκδόθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σε συνεργασία με την διακεκριμένη ΣΕΦ κα Ντίνα Νικολάου, που δημιούργησε μοναδικές πρωτότυπες συνταγές βασισμένες στις σύγχρονες διατροφολογικές οδηγίες. Ευχαριστούμε τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Δρ. Δημ. Γρηγοράκη για τις πολύτιμες συμβουλές του που ήταν και το έναυσμα για τη δημιουργία του βιβλίου.