*Συνταγή από το βιβλίο ” Διατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση – 20 συνταγές από την Ντίνα Νικολάου”
Υλικά
300 γρ. φακές ψιλές, καλά ξεπλυμένες και στραγγισμένες
300 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
40 ml ελαιόλαδο
2 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες (αν είναι χοντρά τα κόβω πρώτα στη μέση και μετά σε μισοφέγγαρα)
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα κονκασέ
1 φύλλο δάφνης
Τα «φυλλαράκια» από 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό τριμμένο)
2-3 καρφάκια γαρίφαλου
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
½ φλιτζ. Τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
01 Βάζω τις φακές σε μια κατσαρόλα και τις σκεπάζω με άφθονο κρύο νερό. Μόλις πάρουν μια-δυο βράσεις αποσύρω από τη φωτιά, τις στραγγίζω και τις αφήνω κατά μέρος. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180° C.
02 Καθαρίζω την κατσαρόλα και ρίχνω εκεί το ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τις ροδέλες των πράσων και των καρότων για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το σκόρδο και τις καλά στραγγισμένες φακές και σοτάρω για άλλο ½ λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι οι φακές να γυαλίσουν. Ρίχνω τα κομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, το κύμινο και την πιπερίτσα. Αλατοπιπερώνω κι ανακατεύω.
03 Προσθέτω 400 ml καυτό νερό κι αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω όλο το περιεχόμενο σε ένα μετρίου μεγέθους βαθύ ταψί. Προσθέτω το ρύζι, το απλώνω ομοιόμορφα με μια ξύλινη κουτάλα και ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και το φαγητό να μείνει με πυκνή σάλτσα.
04 Βγάζω το ταψί από το φούρνο, σκορπίζω στο ταψί το τριμμένο κεφαλοτύρι και το ξαναβάζω στο φούρνο. Γυρίζω τη λειτουργία στο γκριλ και ψήνω 5-7 λεπτά, μέχρι το τυρί να λιώσει και να ροδίσει.
Σερβίρω το φαγητό ζεστό.
Το βιβλίο “Διατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση – 20 συνταγές από την Ντίνα Νικολάου” εκδόθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σε συνεργασία με την διακεκριμένη ΣΕΦ κα Ντίνα Νικολάου, που δημιούργησε μοναδικές πρωτότυπες συνταγές βασισμένες στις σύγχρονες διατροφολογικές οδηγίες. Ευχαριστούμε τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Δρ. Δημ. Γρηγοράκη για τις πολύτιμες συμβουλές του που ήταν και το έναυσμα για τη δημιουργία του βιβλίου.