*Συνταγή από το βιβλίο ” Διατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση – 20 συνταγές από την Ντίνα Νικολάου”

Υλικά

300 γρ φαγόπυρο

50 ml ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμυδι πολύ ψιλοκομμένο

1 φινόκιο καθαρισμένο από τα χοντρά εξωτερικά φύλλα και

κομμένο σε μικρά καρέ

2 πιπερίες Φλωρίνης κομμένες σε μικρά καρέ

100 ml κονιάκ

1.500 ml ζωμό λαχανικών

50 γρ κουκουνάρια καβουρδισμένα για λίγα λεπτά

στο γκριλ να ροδίσουν απαλά\

50 γρ σταφίδες μαύρες Κορινθιακές

60 γρ γραβιέρα τριμμένη

1/2 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

50 γρ σπόρους ροδιού

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

01 Βάζω το ζωμό σε μια κατσαρόλα και τον διατηρώ σε χαμηλή φωτιά. Σε μια σοτέζα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω το κρεμμύδι, το φινόκιο και τις πιπεριές Φλωρίνης και σωτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Ρίχνω το φαγόπυρο και το σωτάτω και αυτό για 1-2 λεπτά Σβήνω με το κονιάκ, μαγειρεύω για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω 1 φλιτζάνι από τον ζωμό που συνεχίζει να ζεσταίνεται στο σκεύος μου. Σιγομαγειρεύω, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι αυτή η δόση ζωμού να απορροφηθεί από το φαγόπυρο.

02 Με τον ίδιο τρόπο προσθέτω την επόμενη δόση και μαγειρεύω, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί και αυτή. Συνεχίζω τη διαδικασία με σταδιακές προσθήκες ζωμού, φροντίζοντας να ρίχνω κάθε δόση όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί τελείως από το φαγόπυρο. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20-25 λεπτά – ενδέχεται να μην χρειαστεί όλος ο ζωμός, αρκεί το φαγόπυρο να μαλακώσει.

03 Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ρίχνω τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τη γραβιέρα, τον άνηθο και το ρόδι. Σερβίρω αμέσως.

 

 

Το βιβλίο “Διατροφή στην Πολλαπλή Σκλήρυνση – 20 συνταγές από την Ντίνα Νικολάου” εκδόθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σε συνεργασία με την διακεκριμένη ΣΕΦ κα Ντίνα Νικολάου, που δημιούργησε μοναδικές πρωτότυπες συνταγές βασισμένες στις σύγχρονες διατροφολογικές οδηγίες. Ευχαριστούμε τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Δρ. Δημ. Γρηγοράκη για τις πολύτιμες συμβουλές του που ήταν και το έναυσμα για τη δημιουργία του βιβλίου. Το βιβλίο δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία της ROCHE HELLAS και διανέμεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δωρεάν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο