Είσαι φροντιστής;
 
Διάβασε το άρθρο από το site prota-esy.thriveglobal.gr με τις 8 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να φροντίζεις πρώτα εσένα!

Είσαι φροντιστής; Μάθε να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου

8 συμβουλές για να βάζεις “πρώτα εσένα”.

Συχνά όταν φροντίζουμε τους γύρω μας, ξεχνάμε να φροντίσουμε εμάς. Αν είσαι Φροντιστής, αν δηλαδή – σύμφωνα με τον ορισμό της ευρωπαϊκής οδηγίας 1158/2019 – παρέχεις προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε ένα συγγενή σου ή ένα πρόσωπο που κατοικεί στο ίδιο σπίτι με εσένα και που έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο, οι απαιτήσεις της καθημερινότητας κάποιες φορές είναι τόσες που δεν σου επιτρέπουν να φροντίζεις τον εαυτό σου. 

Γιατί στην προσπάθειά σου να φροντίσεις το άτομο εκείνο που σε χρειάζεται και να βάλεις τις δικές του ανάγκες πάνω από τις δικές σου, ίσως κάποιες φορές παραμελείς εσένα. Δεν αφιερώνεις χρόνο για να αποφορτιστείς, να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να αδειάσεις το μυαλό σου σε σημείο που αισθάνεσαι εξάντληση. Όχι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική.

Προσπάθησε να σκεφτείς κάτι πολύ απλό: ποια ήταν η τελευταία φορά που έκανες ένα διάλειμμα για να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου; Ίσως διαβάζοντας αυτές τις γραμμές να χαμογελάς, κουνώντας συγκαταβατικά το κεφάλι σου. Γιατί δεν μπορείς να θυμηθείς και βαθιά μέσα σου ξέρεις πως για να συνεχίσεις το σπουδαίο έργο σου και να να φροντίζεις όσο καλύτερα μπορείς το άτομο που σε έχει ανάγκη, πρέπει πρώτα να φροντίσεις εσένα. 

Πώς όμως θα καταφέρεις να βάλεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα; Τα μικρά βήματα που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. 

1. Προγραμμάτισε ποιοτικό χρόνο με το άτομο που φροντίζεις

Αφιέρωσε μερικές ώρες την εβδομάδα και κάνε κάτι χαλαρωτικό με το άτομο το οποίο φροντίζεις – είτε αυτό σημαίνει να κουβεντιάσετε, να ακούσετε μουσική ή ακόμα και να παρακολουθήσετε μία ταινία. Περάστε ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο μαζί. Σε αυτό το διάστημα εσύ θα αφήνεις για λίγο το ρόλο του φροντιστή και θα παίρνεις εκείνον της άλλης σου ιδιότητας: του / της συζύγου, του παιδιού, ή του γονέα.  

2. Κάνε μικρά διαλείμματα  

Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική σου ευεξία και ισορροπία να κάνεις μικρά και συχνά διαλείμματα από την καθημερινότητα. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να απολαύσεις το αγαπημένο σου ρόφημα, συνάντησε έναν φίλο σου ή κάνε μία βόλτα (ακόμα και το τετράγωνο του σπιτιού σου). Συμπεριέλαβε μικρές στιγμές ευτυχίας στην καθημερινότητά σου που σε βοηθούν να ξεκουραστείς σωματικά και ψυχικά. 

3. Μην ξεχνάς την άσκηση 

Η κίνηση και η άσκηση είναι πολύ σημαντικές για την ευεξία σου ως φροντιστή. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που υποστηρίζουν πως μία βόλτα στη φύση έχει καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχική σου ευεξία από την άσκηση σε εσωτερικό χώρο, καθώς μπορεί να μειώσει το άγχος, την πίεση, την ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα, να σε αναζωογονήσει και να βελτιώσει την διάθεσή σου. Αν δεν μπορείς να φύγεις από το σπίτι, μπορείς να δοκιμάσεις μερικά διαδικτυακά προγράμματα. Μία άλλη ιδέα είναι να κάνετε μαζί με το άτομο που φροντίζεις μία μορφή άσκησης που μπορεί και εκείνο να ακολουθήσει. 

4. Ξεκίνα ένα χόμπι

Επειδή περνάς ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σου στο σπίτι, τι καλύτερο από το να δοκιμάσεις μία νέα ασχολία; Ξέρεις ότι το πλέξιμο, το γράψιμο, η ζωγραφική, τα παζλ ή ακόμα και η μαγειρική είναι πολύ χαλαρωτικά και σε βοηθούν να αποβάλεις την πίεση της ημέρας κάνοντας παράλληλα κάτι για εσένα; Και όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις ακόμα και όταν είσαι μαζί με το άτομο που φροντίζεις. 

5. Κάνε διαλογισμό

Ο διαλογισμός είναι πολύ σημαντικός για τους φροντιστές υποστηρίζουν οι ειδικοί. Και λέγοντας διαλογισμό, μην φανταστείς κάτι πολύπλοκο. Ακόμα και 5 λεπτά στα οποία θα συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου, παίρνοντας παράλληλα μερικές βαθιές αναπνοές, είναι αρκετά για να χαλαρώσεις, να αποκτήσεις διαύγεια και να επιστρέψεις σε ό,τι πρέπει να ασχοληθείς. Δοκίμασέ το μόνος σου ή μαζί με το άτομο που φροντίζεις. 

6. Φρόντισε τον ύπνο σου

Αλήθεια πόσες ώρες κοιμάσαι την ημέρα; Ο ύπνος και ειδικά ο επαρκής ύπνος διάρκειας 7-9 ωρών, είναι απαραίτητος για κάθε τομέα της ζωής σου: από την ευεξία και την αποτελεσματική επικοινωνία σου με τους γύρω σου, μέχρι την συγκέντρωση και την αποδοτικότητά σου. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά σχεδόν τα πάντα: την διάθεση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη σου, την ικανότητα εγρήγορησης και εκείνη της λήψης αποφάσεων. Αν λοιπόν φροντίσεις και τον ύπνο σου, θα φροντίζεις καλύτερα εσένα και τους γύρω σου. 

7. Αποφάσισε τι είναι σημαντικό και τι όχι και βάλε ρεαλιστικά όρια

Ως φροντιστής ίσως αγχώνεσαι και στενοχωριέσαι με τα πάντα, κάτι που σίγουρα δεν κάνει καλό στην ψυχική σου ευεξία. Επειδή λοιπόν είναι πολύ εύκολο να φτάσεις σε σημείο εξουθένωσης με όλα όσα έχεις στο μυαλό σου, σκέψου τι είναι σημαντικό και τι όχι, βάλε προτεραιότητες και αποφάσισε πού θα αφιερώσεις τον χρόνο, την ενέργεια, τον χρόνο και την προσοχή σου, αλλά και τι μπορείς ρεαλιστικά να κάνεις εσύ και τι όχι. Αν δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου, μάλλον ήρθε η στιγμή να ζητήσεις την βοήθεια των άλλων μελών της οικογένειάς σου ή ακόμα και των φίλων σου. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τα όριά σου και μην τα ξεπερνάς επειδή νιώθεις ενοχές. Και κάτι ακόμα: στη λίστα με τις προτεραιότητες που θα βάλεις μην ξεχάσεις την “αυτοφροντίδα”. Τον χρόνο δηλαδή που θα αφιερώνεις για να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου. 

8. Ακουσε τη γνώμη των άλλων 

Πέρα από τις προτεραιότητες που πρέπει να βάλεις, είναι εξίσου σημαντικό να ακούσεις τη γνώμη των γύρω σου για το πρόσωπο που φροντίζεις. Ένας εξωτερικός παρατηρητής, κάποιος που είναι έξω από την δική σας καθημερινότητα, όπως για παράδειγμα ένας φίλος σου, ένας συγγενής, ή ακόμα και ο γείτονάς σου, έχει σίγουρα μία πιο καθαρή ματιά από την δική σου, γι΄αυτό μην διστάσεις να ζητήσεις και να ακούσεις τη γνώμη των δικών σου ανθρώπων και να μοιραστείς μαζί τους τυχόν προβληματισμούς σου. Αυτό θα σε βοηθήσει όχι μόνο να διώξεις το άγχος σου, αλλά και να αισθανθείς πως δεν είσαι μόνος σου. 

#ΠρώταΕσύ
 
#ProtaEsy