- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα για χρόνιες ασθένειες έχουν πλέον οι Έλληνες ασθενείς μετά την ένταξη περίπου 60 δραστικών ουσιών στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων (Θετική Λίστα) του υπουργείου Υγείας.
Η αναθεώρηση του καταλόγου δημοσιεύθηκε στις 28 Ιανουαρίου με ισχύ από 30/1/2021 «ξεμπλοκάροντας» την είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα μας που είχαν «παγώσει» για τρία χρόνια λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν στις Επιτροπές Αξιολόγησης Φαρμάκων και Διαπραγμάτευσής.
Στα νέα φάρμακα που θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνονται και σημαντικές καινοτόμες θεραπείες. Όπως για παράδειγμα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, την Ψωρίαση, τις Ρευματικές παθήσεις καθώς και Ανοσοθεραπείες στη «μάχη» κατά του καρκίνου.
Συγκεκριμένα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στη Θετική λίστα συμπεριλαμβάνονται οι θεραπείες ocrelizumab (εμπορική ονομασία Ocrevus της Roche) και cladribine (Mavenclad της Merck) και για την Ψωρίαση το risankizumab (Skyrizi της φαρμακευτικής επιχείρησης AbbVie).
Οι δραστικές ocrelizumab και cladribine που έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν ευρέως στην Αμερική και την Ευρώπη (εδώ και 2 έτη) ως φαρμακευτικές αγωγές της πολλαπλής σκλήρυνσης, διευρύνουν τις θεραπευτικές επιλογές και στην Ελλάδα.
Το risankizumab (Skyrizi) ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης σε ενήλικες ασθενείς, που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία. Εγκρίθηκε πρώτη φορά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Απρίλιο 2019, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο αναμένεται να λάβει έγκριση και για τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας.
Ανήκει στους αναστολείς της IL-23, οι οποίοι όπως φαίνεται δρουν στη ρίζα της ψωρίασης με βάση νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Το risankizumab (Skyrizi) είναι μια ασφαλής θεραπεία που προσφέρει τη δυνατότητα αποτελεσματικής κάθαρσης του δέρματος που διατηρείται στο χρόνο. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα ακόμα όπλο για τους δερματολόγους με κύριο στόχο την ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα -σωματικά και ψυχολογικά- της ψωρίασης.
Εμπόδια βάζει ο ΕΟΠΥΥ στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες
Αν και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η ισχύς για τη νέα Θετική Λίστα είναι από 30/1/2021 πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους. Ό λόγος είναι ότι κάποια από τα φάρμακα υψηλού κόστους που είναι υπό καθεστώς του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ), ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς. Στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα νέα φάρμακα εμφανίζονται ότι μπορούν να συνταγογραφηθούν από τον θεράπον ιατρό χωρίς να χρειάζεται να γίνει ηλεκτρονική προέγκριση.
Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να συνταγογραφούν τις νέες θεραπείες στους ασθενείς αλλά όταν εκείνοι πηγαίνουν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους ενημερώνονται ότι χρειάζεται να έχουν ηλεκτρονική προέγκριση και δεν μπορεί να γίνει εκτέλεση της συνταγής. Έτσι οι ασθενείς μένουν χωρίς θεραπεία.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς με τους τελευταίους να βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία με τις αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τελικά να μένουν και χωρίς θεραπεία. Είναι σημαντικό ο Οργανισμός να λύσει σύντομα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Στόχος είναι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες που περίμεναν εδώ και χρόνια να εγκριθούν.
Την θετική λίστα μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ