ΟΠΤΙΚΗ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Μερικά από τα πρώιμα συμπτώματά της σκλήρυνσης κατά πλάκας από οφθαλμολογικής άποψης  είναι η διπλωπία (οι ασθενείς βλέπουν διπλά) και η οπτική νευρίτιδα(οι ασθενείς βλέπουν θολά).

Η οπτική νευρίτιδα αποτελεί μια από τις συχνότερες εκδηλώσεις  της σκλήρυνσης κατά πλάκας: αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα στο 20% των περιπτώσεων και εμφανίζεται στο 50% των πασχόντων κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Συνήθως η κλινική εικόνα δεν είναι βαριά ,αφορά κατά κανόνα το ένα μάτι και η αποκατάσταση της όρασης μετά το επεισόδιο είναι ικανοποιητική.

Σε αρκετά άτομα με οπτική νευρίτιδα δεν είναι δυνατό κατά τη διάγνωση να τεκμηριωθεί εάν πρόκειται για πρώτη εκδήλωση σκλήρυνσης κατά πλάκας λόγω της ετερογένειας της νόσου.

Σύμφωνα με μελέτες

-25% των ατόμων με οπτική νευρίτιδα χωρίς αλλοιώσεις στην μαγνητική τομογραφία αναπτύσσουν σκλήρυνσης κατά πλάκας  ,με το ποσοστό να ανέρχεται  στο 50% αν στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου υπάρχει τουλάχιστον μια αλλοίωση

-ο κίνδυνος αυξάνεται στο 72% στα 15 έτη αν στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου υπάρχει τουλάχιστον μια αλλοίωση

Τι είναι η οπτική νευρίτιδα

Είναι δυσλειτουργία του οπτικού νεύρου λόγω φλεγμονής (το οπτικό νεύρο συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο για τη μετάδοση των εικόνων στον εγκέφαλο) με αποτέλεσμα την μείωση της όρασης και σε μερικές περιπτώσεις τον πόνο

Συμπτώματα

  1. μείωση της όρασης από ήπια μέχρι βαριά ,ανάλογα με το βαθμό της προσβολής
  2. πόνος συνήθως μέτριας έντασης ,γύρω η πίσω από το μάτι, που επιδεινώνεται με τις οφθαλμικές κινήσεις
  3. απώλεια τμήματος του οπτικού πεδίου, συνήθως κεντρικά αλλά όχι πάντα ,με τη μορφή σύννεφου που εμποδίζει την ευκρίνεια της όρασης
  4. Δυσχρωματοψία, δηλαδή τα χρώματα ,ιδιαιτέρως το κόκκινο, χάνουν τη ζωντάνια τους και ξεθωριάζουν
  5. Φωταψίες, δηλαδή λάμψεις η φωτάκια που γίνονται αντιληπτά στο οπτικό πεδίο

Πως γίνεται η διάγνωση από τον οφθαλμίατρο

  1. λήψη ιστορικού
  2. πλήρης οφθαλμολογική εξέταση με εξέταση οπτικής οξύτητας , εξέταση χρωματικής αντίληψης και βυθοσκόπηση
  3. μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και οφθαλμικών κογχών
  4. μερικές φορές χρειάζεται να γίνει εξέταση των οπτικών νεύρων με οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)και εξέταση οπτικού πεδίου για αναζήτηση σκοτωμάτων

Αν η διάγνωση  οπτικής νευρίτιδας επιβεβαιώνεται τότε ο ασθενής παραπέμπεται άμεσα  σε νευρολόγο για περαιτέρω εξετάσεις στα πλαίσια της διερεύνησης της αιτιολογίας και αντιμετώπιση .

Θεραπεία της οπτικής νευρίτιδας  που σχετίζεται με σκλήρυνσης κατά πλάκας

Συνήθως γίνεται ενδοφλέβια χορήγηση κορτιζόνης για 3-5 μέρες, που επιταχύνει την αποκατάσταση της όρασης στις περισσότερες των περιπτώσεων καθώς και χρήση άλλων φαρμάκων κατά την κρίση των νευρολόγων.

Μπορεί η θόλωση της όρασης να είναι μόνιμη;

Ναι είναι δυνατόν η αποκατάσταση της όρασης να μην είναι πλήρης και να παραμείνουν διαταραχές της χρωματικής αντίληψης και του οπτικού πεδίου καθώς και κάποιου βαθμού ατροφία του οπτικού νεύρου.

Τι μπορώ να κάνω αν έχω κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα;

Συνίσταται άμεση επίσκεψη σε οφθαλμίατρο για λεπτομερή εξέταση και βυθοσκόπηση, καθώς η πρώιμη αντιμετώπιση του επεισοδίου μπορεί να αποτρέψει μόνιμη βλάβη του οπτικού νεύρου.

Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας για την όραση τους;

 Να επισκέπτονται οφθαλμίατρο μια φορά το χρόνο για πλήρη έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου ελέγχου του οπτικού νεύρου αλλά και της ωχράς κηλίδας καθώς κάποια από τα φάρμακα που παίρνουν για τη νόσο μπορεί να επηρεάσουν την ωχρά κηλίδα μετά από χρόνια χρήση.

 

Νάσια Κουμουκέλη.  MD,FEBO

Xειρουργός  Oφθαλμίατρος

τ. διευθύντρια τμήματος γλαυκώματος Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Nottingham Αγγλίας

ΟΠΤΙΚΗ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ – Ν. ΚΟΥΜΟΥΚΕΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο